Tvrdnje svjedoka

Suđenja Kordiću i Kvesiću: Malverzacije nevladinih organizacija u Međugorju

Prema optužnici, Kordić je bio šef Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima u Mostaru, a Kvesić inspektor.
Vijesti / Flash | 01. 07. 2019. u 18:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi svjedok Obrana na suđenju za nepravilnosti u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima govorio je o poslovanju talijanskih nevladinih organizacija u Međugorju i neprijatnostima koje je doživljavao kao njihov predstavnik, piše Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Entonio Pivac svjedočio je na poziv Obrana Borisa Kordića i Josipa Kvesića, koji su optuženi za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od talijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog stjecanja koristi.

Prema optužnici, Kordić je bio šef Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima u Mostaru, a Kvesić inspektor.

Svjedok Pivac je rekao da je u Međugorju prvobitno radio u sektoru turizma, a da je 2003. godine prešao u Samostan, gdje je kao upravnik bio zadužen za administrativne i druge poslove. S vremenom, kako je ispričao, počinje raditi kao predstavnik nevladine organizacije ''Regina della Pace'', koja im se prvobitno obratila za pomoć. On je precizirao da su pod ovom organizacijom, sa sjedištem u mjestu Zvirovići, bili ''Novi horizonti'', također kao nevladina organizacija, kao i ''Horizonti mira'' d.o.o. kao komercijalna firma.

Pivac je kazao da je pratio građevinske radove za ''Nove horizonte'' u mjestu Bijakovići, ali da je taj posao napustio kada su iz ove organizacije inzistirali da realizira projekt koji je bio suprotan onome za što su dobili zemlju. Napomenuo je da to nije bilo dozvoljeno ni ugovorom bez suglasnosti lokalne zajednice. Potvrdio je da je to zemljište bilo kategorizirano kao poljoprivredno i da nije bila dozvoljena gradnja, piše Birn.

Svjedok je rekao da su nevladine organizacije imale velika sjedišta sa recepcijama i da su primale hodočasnike, što je iritiralo lokalno stanovništvo koje se bavilo turizmom.

Prema njegovim riječima, inspekcije su dolazile kod nevladinih organizacija i situacija se znatno popravila, zahvaljujući pooštravanju zakona i kontrolama. On je na pitanje Obrane odgovorio da iz Službe za poslove sa strancima nisu tražili dolazak inspekcije u ''Nove horizonte''.

Naveo je da je, dok je prevodio za inspekciju, saznao da je bilo dosta subjekata iz nevladinog sektora koji su se bavili komercijalnim poslovima.

Pivac je kazao da je bilo zloupotreba donacija, koje su bile oslobođene plaćanja carina i poreza. Tako je, kako je naveo, građevinski materijal korišten za izgradnju privatnih objekata. Naveo je da je ''Regina della Pace'' morala da plati veliki iznos carine, jer nisu mogli da dokažu svrhu upotrebe materijala.

Kako je ispričao, on je u banci imao neugodnu situaciju kada su mu kao predstavniku ''Novih horizonata'' rekli da mu više neće dozvoliti korištenje računa zbog izvjesnih sumnji u pranje novca.

Svjedok je izjavio da poznaje optužene kao korektne i profesionalne službenike Službe za poslove sa strancima. Upoznao ih je kada bi išao da regulira dokumente za strance koji su kao volonteri dolazili u Međugorje.

''Prezadovoljan sam Borisom. Uvijek je bio strpljiv. Nikad lošeg iskustva nisam imao'', kazao je Pivac.

On se prisjetio da ga je Kordić jednom pozvao da prevodi razgovor sa vlasnikom hotela ''Spa'' u Međugorju. Tada je, kako je naveo, spomenut Luca Cobre, za koga je Kordić rekao da je dobar momak, dok je vlasnik za koga je Cobre radio bio ljut, jer je istovremeno bio angažiran na investiciji u ''Novim horizontima''.

Prema utisku svjedoka, Kordić i vlasnik hotela imali su prijateljski odnos.

Cobre je ranije u ovom predmetu nakon priznanja krivice osuđen na godinu zatvora, piše Birn.

Suđenje se nastavlja 8. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close