Bez EU budućnosti

Suddeutsche Zeitung: Balkanu prijeti povratak u nacionalizam

''Ako na Balkanu nestane vjera u pristupanje EU-u, prijeti povratak u nacionalizam i - u najgorem slučaju - raspaljivanje starih konflikata''.
Vijesti / Flash | 25. 10. 2019. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez nade u budućnost u Europskoj uniji, velikoalbanski planovi će ponovo dobiti zamah, što ne bi obuhvatilo samo Albaniju i Kosovo, već i Sjevernu Makedoniju s jakom albanskom manjinom, piše njemački list Suddeutsche Zeitung, povodom odbijanja Francuske i još nekih zemalja da počnu pregovore sa Skopljem i Tiranom, prenosi Tanjug.

U članku pod naslovom ‘’Razočarani’’ list navodi da bi se i u Bosni i Hercegovini ‘’centrifugalne sile između Srba, Hrvata i Bošnjaka mogle još pojačati’’.

‘’Ako na Balkanu nestane vjera u pristupanje EU-u, prijeti povratak u nacionalizam i - u najgorem slučaju - raspaljivanje starih konflikata. Naposlijetku, europska perspektiva je, recimo, za Srbiju i Kosovo velika motivacija da postignu dogovor’’, piše Suddeutsche Zeitung.

List podsjeća na izjavu ruskog premijera Dimitrija Medvedeva tijekom posjeta Beogradu da državama regije ne bi trebalo ‘’nametat’’ izbor između Zapada i Istoka.

Njemački list to tumači kao ponudu bliskih veza s Rusijom kao alternativu Europskoj uniji i podsjeća da se za utjecaj u regiji investicijama vrijednim više milijardi eura bore i Turska i Kina, prenosi Deutsche Welle, kako navodi agencija.

Kao ilustraciju, Suddeutsche Zeitung ukazuje na to da će u Moskvi u petak biti potpisan ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske ekonomske unije koju predvodi Rusija, prenosi Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close