Maline

Sudac Suda BiH o aferi Respiratori: Nikakvi interesi ne pravdaju uskraćivanje informacija

"Možemo zaključiti da mi nismo u zemlji vladavine prava i da se najbolje razumijemo u trgovinu i novac", istaknuo je sudac Perić.
Vijesti / Flash | 09. 05. 2020. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Tužiteljstva Bosne i Hercegovine državni Sud donio je rješenje o produženju privremene obustave raspolaganja određenim novčanim sredstvima koji se nalaze na dva računa firme F.H. Srebrena malina preko koje su nabavljeni sporni respiratori za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji BiH.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ranije su privremeno obustavili raspolaganje novčanim sredstvima jednoj pravoj osobi u iznosima više od milijun maraka i oko dvije tisuće eura, potvrdio je za N1 glasnogovornik SIPA-e.

Predmet “Respiratori” od Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, podsjećamo, preuzelo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Iz ove pravosudne instiucije još uvijek nema informacija o tome - ima li u nabavci respiratora elemenata krivičnog djela i kojih.

Branko Perić, sudac Suda Bosne i Hercegovine, komentirao je za N1 okolnosti ove afere.

"Građani koji su u vanrednom stanju uskraćeni su za relevantne informacije i lišeni slobode javnog govora ne znaju kako se za to vrijeme upravlja javnim novcem - jesu li javne nabavke nužne, je li nešto prioritetno ili nije, jesu li cijene prihvatljive ili ne, kako se biraju dobavljači, kako će se oprema servisirati, postoje li garancije...

Nikakvi interesi ne mogu opravdati uskraćivanje informacija o javnom djelovanju vlasti. Izvanredne okolnosti za vlast trebaju biti razlog više za transparentnost i dosptupnost informacija široj javnosti. Građanima nije jasno ni kako se upravlja međunarodnom pomoći i donacijama koje stižu kao pomoć. Zbog suspendirane javnosti i netransparentnog načina donošenja odluka, vanredno stanje postaje pogodan poligon za razne vrste zloupotreba i organizovanog kriminala. Vijeće Europe, odnosno GRECO (Grupa država za borbu protiv korupcije), uputila je svojim članicama Smjernice u kojima je upozorila na koncentraciju moći i ukidanje prava i sloboda, kao i na opasnost od korupcije.

U Smjernicama se jasno kaže da odluke koje u vanrednim okolnostima donose vlasti moraju biti tranparentne i podložne nadzoru i odgovornosti.

'Ne smije se dozvoliti da korona virus ugrozi vrijedosti i standarde transparentnosti i odgovornosti', stoji u Smjernicama", izjavio je Perić za N1.

Mnoge afere i slučajevi završe bez pravosudnog epiloga ili su godinama bez adekvatnih informacija za javnost – čak i one 'teške' više od milijardu maraka? Javnost i sada očekuje odgovore?

"Vlasti imaju interes da prikriju način svog djelovanja, pogotovo ako je on u zoni kršenja zakona. Govorim dakle o pravosudnom iskustvu, ono što u startu ima znake ozbiljnog kriminala, zloupotreba vlasti, utjecaja na pravosuđe - u praksi se često događalo da se tijekom postupka slučajevi razvodne i ne dobiju svoj epilog", kazao je Perić.

Ako to kaže dugogodišnji sudac, šta onda možemo zaključiti?

"Možemo zaključiti da mi nismo u zemlji vladavine prava i da se najbolje razumijemo u trgovinu i novac", istaknuo je sudac Perić.

Kopirati
Drag cursor here to close