Bjegunac od pravosuđa

Sud u petak ponovno raspravlja o Mamićevoj optužnici

Mamić je neposredno uoči izricanja presude otišao u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.
Vijesti / Flash | 02. 10. 2019. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osječki Županijski sud u petak će objaviti odluku o osnovanosti treće optužnice protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića, u kojoj ga Uskok tereti da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, iz toga kluba izvukao 16,7 milijuna kuna.

Optužno vijeće, koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu, je nakon rasprave zaključilo da će odluku objaviti 4. listopada u 11 sati, izvijestio je nakon ročišta Mamićev odvjetnik Veljko Miljević.

Miljević je kazao da ne očekuje potvrđivanje treće optužnice, jer ne postoje pretpostavke da se po takvoj optužnici sudi u Hrvatskoj.

Budući je po opisu djela iz optužnice savršeno jasno da mjesto počinjenja kaznenog djela nije u Hrvatskoj, da ni posljedice nisu bile na području Hrvatske i da se sve odvija u Austriji te da zakonski propisi zabranjuju suđenje po bilo kojemu principu, ako se počinitelj ne nalazi na području Hrvatske nema nikakve mogućnosti da se povodom ovakve optužnice sudi u Hrvatskoj, ocijenio je Miljević.

Na upit je li u slučaju potvrđivanja treće optužnice moguće spajanje s drugom optužnicom protiv Mamića i još šest okrivljenika Miljević je odgovorio potvrdno, ocijenivši da je pravo svakog optuženika da ne odgovara u više kaznenih postupaka, ako se vode istovremeno, već da se to odvija u jedinstvenom postupku.

U ovoj optužnici tužiteljstvo Mamića tereti da je novac iz Dinama izvlačio od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu u Austriji i to dok je obnašao dužnosti člana izvršnog odbora kluba, a nakon toga izvršnog dopredsjednika i člana uprave i imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u jednoj banci u Austriji.

Iako je sukladno statutu kluba bio dužan skrbiti se o zakonitom korištenju i raspolaganju financijskim sredstvima kluba Mamić je, prema tvrdnjama tužiteljstva, "u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist".

Terete ga da je nalagao prijenos 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te osobno podigao ukupno 2,2 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16 milijuna kuna) u gotovini i na taj se način, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16,7 milijuna kuna).

Temeljem prve Uskokove optužnice Mamić je u lipnju 2018. na osječkom sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

U svibnju 2019. optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je drugu Uskokovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića određen je i istražni zatvor.

Unatoč potvrđivanju ove optužnice pravosudna tijela BiH zaključila su kako nema pretpostavki za Mamićevo izručenje Hrvatskoj, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close