Pravna bitka

Sud u Livnu mogao bi odlučivati o izvršenju kazne Zorana Mamića

Unatoč najavama da će kaznu odslužiti u Hrvatskoj, odlaskom u BiH Zoran Mamić odlučio se na druge pravne korake, a tek će vrijeme pokazati koliko je dobio ili izgubio objavom da se ne namjerava vratiti u Hrvatsku.
Vijesti / Flash | 21. 04. 2021. u 21:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na molbu Zorana Mamića sudac izvršenja zagrebačkoga Županijskog suda nema obvezu očitovati se i ništa ga ne priječi da, ako tako procijeni, krene u postupak izvršenja zatvorske kazne u Hrvatskoj, prenosi Livno.novine.

Ako tako odluči, nakon što se ispune sve formalnosti Zoran Mamić, koji se javio iz BiH čiji je državljanin i traži da tamo izdržava kaznu, mogao bi vrlo brzo postati “lice s tjeralice” hrvatskog MUP-a.

No, njegovi podaci mogli bi osvanuti i na europskom uhidbenom nalogu.

Unatoč najavama da će kaznu odslužiti u Hrvatskoj, odlaskom u BiH Zoran Mamić odlučio se na druge pravne korake, a tek će vrijeme pokazati koliko je dobio ili izgubio objavom da se ne namjerava vratiti u Hrvatsku.

Uskoro bi Zoran Mamić mogao imati ograničeno kretanje jer bi izlaskom iz BiH mogao biti uhićen i izručen Hrvatskoj.

Zasad on za hrvatsko pravosuđe, potvrdili su i osječki i zagrebački sud, još nije bjegunac, ali mi smo istražili što sada slijedi nakon njegove molbe da kaznu služi u BiH. Prije svega, postoje dva pravna tumačenja oko tretiranja njegove molbe.

I dok sa zagrebačkoga Županijskog suda kažu kako Mamićevu molbu uopće ne moraju uzeti u obzir, prema drugom tumačenju sud ju je dužan proslijediti Ministarstvu pravosuđa kako bi se u BiH pokrenuo postupak izvršenja presude prema sporazumu i zakonima te države.

Sudac izvršenja molbu mora Ministarstvu pravosuđa proslijediti samo ako smatra da je ona osnovana, ali to i ne mora učiniti. Nakon što ustanovi da se Zoran Mamić nije odazvao na poziv da dođe na sud 26. travnja kako bi mu se uručio poziv za izvršenje kazne, tu će obavijest proslijediti na oglasnu ploču.

To se smatra urednom dostavom i ako se i nakon tog roka ne javi u zatvor, može narediti za njim raspisivanje tjeralice i europskog uhidbenog naloga. Županijski sud u Zagrebu nema čak ni propisani rok u kojem mora odlučiti o njegovoj molbi, ali to će, kako je naglasio sudac Krešimir Devčić, biti u razumnom roku.

U slučaju da sudac izvršenja usvoji njegovu molbu, on će je proslijediti Ministarstvu pravosuđa RH koje će se obratiti nadležnom sudu u Bosni i Hercegovini. BiH nema institut suda izvršenja, nego će presuda biti upućena nadležnom sudu, ovisno gdje Zoran Mamić ima prebivalište (a to je Livno).

Sud će nakon toga odlučiti je li kazneno djelo za koje je osuđen kažnjivo i u BiH, ne ulazeći u sam meritum presude. Ali, tamošnji sud može mu kaznu smanjiti, a takvih je već slučajeva bilo u praksi među dvjema državama.

Kopirati
Drag cursor here to close