rasprava

Sud presudio: Brozovima ništa od imovine

Vijesti / Flash | 16. 01. 2016. u 11:47 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nasljednici nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita nec´e dobiti ništa od imovine koju su tražili, odlučio je Prvi osnovni sud u Beogradu. U dopunskom ostavinskom rješenju sud je kao neosnovane odbio sve zahtjeve nasljednika. Kako prenose „Večernje novosti“, odbijeni su i zahtjevi zastupnika dinastije Karađorđevic´ i države da se uključe u postupak.

U obrazloženju rješenja koje je potpisala sutkinja Ljubica Nenadic´, sud podsjec´a da je ostavinski postupak za podjelu Titove imovine pravosnažno okončan pred Četvrtim općinskim sudom u Beogradu, još 1991. U njemu je podjeljeno oko 800 komada odjec´e, obuc´e i maršalovih osobnih stvari.

Nezadovoljna, njegova supruga Jovanka Broz je u ožujku 2002. podnijela zahtjev za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja, jer je u siječnju Savezni ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su vezane za život i rad Josipa Broza. Odlukom Ustavnog suda, prvobitno ostavinsko rješenje Četvrtog općinskog suda izgubilo je pravno djelovanje.

Nenadic´ dalje navodi da se imovina koju su nasljednici tražili u dopunskom postupku, a koja je prestala biti društvena svojina (umjetnine, porculan, nakit, pokloni, nameštaj, numizmatička i zbirka satova, automobili…), ne može smatrati naknadno pronađenom zaostavštinom, pa samim tim nisu ni ispunjeni zakonski uvjeti za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja.

„Nužan preduvjet za donošenje rješenja je da se radi o imovini za koju se u vrijeme donošenja rješenja nije znalo da pripada zaostavštini, što konkretno nije slučaj. Sada pokojna Jovanka Broz tijekom ostavinskog postupka predlagala je da se raspravi i imovina koja je kasnije bila obuhvac´ena Zakonom o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu vezanom za život i rad Tita“, obrazlaže Sud.

Takođe se dodaje da su se Jovankinom prijedlogu usprotivili Titovi sinovi Žarko i Aleksandar Miša Broz, a pokojni Žarko je kao razlog naveo da je njezin zahtjev usmjeren ka državi.

„Time je osporio navode pokojne Jovanke Broz da je imovina, čije je raspravljanje ona predložila, imovina ostavitelja“, tvrdi Nenadic´. Goran Petronijevic´, zastupnik Titovog unuka Joške, smatra da je ovakvo tumačenje prvostupanjskog suda potpuno pogrešno.

„Donošenjem odluke Saveznog ustavnog suda o proglašenju zakona neustavnim, imovina koja se do tog trenutka smatrala društvenom faktički je novopronađena imovina. Zato je ovakvo tumačenje suda pogrešna primjena zakona i odluke Ustavnog suda“, kaže on.

Violeta Kočic´ Mitaček, zastupnica sina Miše i unuke Zlatice Broz, kao i Gordana Spasojevic´, zastupnica Titove unuke Svetlane Broz, najavile su žalbe, prenose „Novosti“.

Kopirati
Drag cursor here to close