Prepucavanja

Sud BiH: Tužiteljstvo BiH zloupotrebljava poziciju zbog medijskog spektakla

"Navedeni stav začuđuje iz razloga što niti VSTV BiH niti UDT nemaju niti jednu nadležnost u ovom pitanju, a što bi Tužiteljstvo trebalo znati. Također, Sud ovim aktom nije ništa naložio niti je pokušao narediti bilo što''
Vijesti / Flash | 04. 08. 2020. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine reagirao je na priopćenje Tužiteljstva BiH radi ispravljanja, kako su naveli, netočno predstavljenog stanja stvari i krivo stvorene slike u javnosti - poručivši da ta institucija zloupotrebljava svoju poziciju radi pravljenja medijskog spektakla.

"Sud odlučno odbacuje zaključke proširenog tužiteljskog kolegija, kojim je akt od 28.07.2020. godine neutemeljeno ocijenjen kao opstrukcija rada Tužiteljstva, a posebno opstrukcija rada u aktivnim predmetima", priopćeno je.

U priopćenju Suda BiH se navodi da je Tužiteljstvo BiH prilikom izdavanja predmetnog priopćenja, iz razloga pravilnog informiranja javnosti, trebalo javnosti pojasniti suštinu onog na šta je Sud ukazao svojim aktom od 28.07.2020. godine. Sud BiH navodi da je Tužiteljstvo propustilo ili izostavilo priopćiti ključnu stvar, Sud će to učiniti.

"Naime, predsjednica Kaznenog odjeljenja je, nakon elektronske sjednice zbog pandemije uzrokovane koronavirusom i više usmenih konzultacija, uputila akt na ruke Glavne tužiteljice i četiri šefa odsjeka i odjela Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a ne kako se to netočno navodi 'samo pojedinim rukovoditeljima i tužiteljima'", priopćeno je iz Suda BiH.

"Akt sadrži zaključak o uočenim nepravilnostima u praksi, suprotnih članu 35. ZKP BiH, što je kao povreda odredaba procesnog zakona utvrđeno u ranijim presudama Apelacionog odjeljenja Suda. Dakle, upravo s ciljem vraćanja postupanja Tužiteljstva u zakonite okvire, a ne s ciljem opstrukcije rada Tužiteljstva, upućen je ovaj akt međuinstitucionalne suradnje. Nadalje, u aktu je naveden član 35. ZKP, te je dato pojašnjenje tog člana, koje se zapravo zasniva na dosadašnjoj sudskoj praksi. Nijednom riječju u aktu Suda nije ni na koji način implicirano ili aludirano na bilo koji pojedinačan, završen ili aktivan predmet, niti je to bila namjera, kako to krivo predstavlja Tužiteljstvo, radi dezavuisanja javnosti", priopćeno je.

Sud BiH iznenađuje stav Tužiteljstva BiH kojim predmetni akt Suda ocjenjuje kao ''opstrukciju'', te posebno začuđuje zašto Tužiteljstvo izlazi u javnost s netočnim informacijama i krivim predstavljanjem stanja stvari.

"Sud ne uviđa drugi razlog nego pravljenje medijskog spektakla, koji ima za cilj narušavanje autoriteta i ugleda Državnog suda", poručuju u priopćenju.

Prema navodima Suda BiH začuđuje stav Tužiteljstva Bosne i Hercegovine da će zatražiti očitovanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o aktu Suda, kako ne bi nastupile štetne posljedice, te da će isti biti upućen i Disciplinskom tužitelju.

"Navedeni stav začuđuje iz razloga što niti VSTV BiH niti UDT nemaju niti jednu nadležnost u ovom pitanju, a što bi Tužiteljstvo trebalo znati. Također, Sud ovim aktom nije ništa naložio niti je pokušao narediti bilo što, već je dao svoje mišljenje o navedenom problemu. S obzirom na navedeno, ne postoji nikakvo uporište o nastupanju bilo kakvih štetnih posljedica usljed ovog akta. Stoga, Sud poziva Tužiteljstvo da ne dezavuiše javnost najavama pokretanja postupaka pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem i Uredom disciplinskog tužitelja, za šta ovi organi uopće nisu nadležni", stoji u dopisu medijima.

Sud Bosne i Hercegovine podsjeća Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, da je, shodno svojoj poziciji u ustavnom poretku i u skladu s važećim propisima, itekako nadležan zauzimati stavove, davati mišljenja pa čak i izdavati pravno obvezujuće stavove o ostvarivanju vladavine prava u praksi, a naročito davati mišljenja važna za zakonito poduzimanje procesnih radnji tužiteljskim i policijskim institucijama nad kojima ostvaruje svoju jurisdikciju.

Na kraju kako stoji - Sud će radi zaštite integriteta ove institucije, važnosti sudijske funkcije i uloge Suda Bosne i Hercegovine u ostvarivanju vladavine prava, također poduzeti sve zakonom predviđene mjere i radnje.

Kopirati
Drag cursor here to close