Više od 30 milijuna KM

Sud BiH ponovno zabranio RS prinudnu naplatu s računa UNO BiH

RS pokušava naplatiti dug od UNO na osnovu presude Suda BiH od 7. svibnja 2015. godine kojom je ta uprava obavezana tom bh. entitetu isplatiti 15 milijuna KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od neizravnih poreza za 2009. i 2010.
Vijesti / Flash | 10. 09. 2019. u 17:00 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine po četvrti put je privremeno zabranio Republici Srpskoj (RS) prinudno naplaćivanje milijunskog duga od Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH.

Načelnik Odjela UNO BiH za komunikacije i međunarodnu siradnju Ratko Kovačević je potvrdio Feni da je posljednjim rješenjem izvršni postupak odgođen do 11. ožujka 2020. godine.

RS pokušava naplatiti dug od UNO na osnovu presude Suda BiH od 7. svibnja 2015. godine kojom je ta uprava obavezana tom bh. entitetu isplatiti 15 milijuna KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od neizravnih poreza za 2009. i 2010. godinu, odnosno više od 30 milijuna KM.

Podsjetio je i da je Uprava predložila Sudu BiH da donese novo rješenje o izvršenju u kojem će utvrditi da je izvršenje spomenute sudske presude s jedinstvenog računa UNO nedopušteno, a da se odredi izvršenje putem jedinstvenog računa trezora BiH preko Proračuna institucija BiH iz sredstava predviđenih za izvršenje pravosnažnih sudskih odluka, te da se odredi protuizvršenje na način da se tražitelju izvršenja naloži da iznos od 4.662.767,95 KM, koji je do sada prinudno naplaćen, vrati na račune koji pripadaju jedinstvenom računu UNO.

Naglasio je i da je UNO argumentirano iznijela sve činjenice detaljno obrazlažući da su računi s kojih je izvršena pljenidba sredstava računi koji pripadaju jedinstvenom računu UNO i da sredstva s tih računa ne pripadaju Upravi, već korisnicima Jedinstvenog računa (država, entiteti, Brčko Distrikt), odnosno ukoliko se radi o depozitnim računima, to su sredstva osiguranja koja pripadaju određenim fizičkim i pravnim osobama, koji su ih deponirali do okončanja postupaka.

''U tom smislu Uprava je ponudila sve dokaze iz kojih je vidljivo da UNO nije u mogućnosti izvršiti povrat deponiranih sredstava deponentima zbog zapljene istih i da će to vjerojatno proizvesti dodatne štetne posljedice po Upravu'', upozorio je Kovačević.

Još jednom su, dodaje, pokušali svima ukazati i na činjenicu da ovakvim prinudnim izvršenjem presude Suda BiH i pljenidbom sredstava s računa koji pripadaju jedistvenom računu UNO, pored deponenata, Pravobraniteljstvo RS, ugrožava i povjeritelja kojeg zastupa, jer bi to potraživanje ''zatvorili'' vlastitim novcem.

Kovačević je podsjetio i da je UNO predlagala da se vrati dug RS prilikom skakodnevne raspodjele sredstava, ali Upravni odbor UNO BiH to nije prihvatio.

RS je 2011. godine tužila UNO tražeći nadoknadu 52,97 milijuna KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na štetu RS. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavila postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 milijuna KM i taj spor dobila.

Kopirati
Drag cursor here to close