Afera "Respiratori"

Sud BiH odobrio "Srebrenoj malini" plaćanje 452.473 KM PDV-a

Hodžić, koji je jedan od aktera afere "Respiratori", teške 10,5 milijuna KM, sada morati podnijeti zahtjev Sudu za plaćanje PDV-a za preostalih 20 respiratora koji su jučer stigli iz Kine u BiH.
Vijesti / Flash | 28. 05. 2020. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine uvažio je prvi zahtjev Fikreta Hodžića, vlasnika "Srebrene maline" da mu se odobri plaćanje 452.473 KM za PDV-a, po osnovu duga za travanj, Upravi za indirektno oporezivanje, saznaje "Dnevni avaz"

Hodžić je, podsjećamo, putem odvjetnika ovaj zahtjev uputio prije 20-tak dana, netom nakon što je Sud po naredbi Tužiteljstva BiH donio odluku o  privremenoj mjeri obustave izvršenja financijskih transakcija u iznosu većem od milijun maraka na dva računa u Privrednoj banci BiH. Sud je ovu odluku donio nakon izjašnjenja Tužiteljstva BiH, koje se očigledno nije protivilo.

To znači da će Hodžić, koji je jedan od aktera afere "Respiratori", teške 10,5 milijuna KM, sada morati podnijeti zahtjev Sudu za plaćanje PDV-a za preostalih 20 respiratora koji su jučer stigli iz Kine u BiH.

Prije mjesec je uvezeno 80 respiratora za koji je plaćen PDV -e u iznosu od 1.078.000 KM. Za 20 mora platiti 265.131 KM i kako je rečeno Avazu, morat će podnijeti zahtjev da mu se odobri plaćanje PDV-a za ovaj iznos.

Kako je za Avaz potvrdio Ratko Kovačević, glasnogovornik UIOBiH, Hodžić treba uplatiti 265.131 KM obveza po osnovu uvoznih dažbina za 20 respiratora.

- Oni su podnijeli carinsku prijavu, taj postupak je u tijeku. Respiratori su pod carinskim nadzorom i oni će biti pušteni kada legne uplata po osnovu PDV-a - rekao je Kovačević.

Inače, ukupan dug "Srebrene maline" po carinskoj prijavi za travanj veći je od 475.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close