Pravosnažno rješenje

Sud BiH odbio izručiti djevojku Turskoj

Gokcenje bila pod ekstradicionim mjerama, a nedavno joj je Sud BiH ukinuo mjeru zabrane napuštanja boravišta, koja je bila na snazi skoro godinu.
Vijesti / Flash | 19. 04. 2018. u 20:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijski odjel Suda BiH donio je 7. ožujka pravosnažno rješenje kojim se odbija zamolnica vlasti Turske da im Bosna i Hercegovina izruči 25-godišnju Humeyra Gokcen.

Ona se, prema navodima Glavnog republičkog tužiteljstva iz Tire, sumnjiči da je ''članica terorističke organizacije Fethulaha Gulena (FETO), koji se nalazi u izbjeglištvu u SAD“!

Prema dokumentima koji su u posjedu Dnevnog avaza Sud BiH odbio je vlastima u Ankari izručiti Gokcen, koja je rođena u Tiri/Izmiru, a privremeno nastanjena u Tuzli, jer, kako je navedeno u rješenju, nije ispunjena zakonska pretpostavka za to. Istaknuto je i da ''kazneno djelo zbog kojeg se izručenje traži ne predstavlja kazneno djelo po kaznenom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine"

Zamolnica Glavnog republičkog tužiteljstva Turske datira od 20. veljače prošle godine, a razlog za izručenje, kako je navedeno, traži se zbog ''vođenja kaznenog postupka zbog kaznenog djela pripadnosti terorističkoj organizaciji i financiranja terorizma“.

Gokcenje bila pod ekstradicionim mjerama, a nedavno joj je Sud BiH ukinuo mjeru zabrane napuštanja boravišta, koja je bila na snazi skoro godinu.

U obrazloženju rješenja, kojim je potvrđena i prvostupanjska odluka Suda BiH, navodi se da je i ''rješenje prvostupanjskog vijeća pravilno i zakonito“, da Gokcen nije ni državljanka BiH, kao i da je podnijela zahtjev za azil više od četiri mjeseca prije zaprimanja molbe za izručenje, točnije 17. listopada 2016, javlja Dnevni Avaz.

Apelacijski odjel cijenilo je da je i prvostupanjsko vijeće pravilno utvrdilo da u konkretnom slučaju nije ispunjena ni zakonska pretpostavka koja se odnosi na tzv. načelo dvostruke inkriminacije, ''time što in concreto nedostaje postojanje terorističke organizacije/grupe, kao bitno obilježje kaznenih djela vezanih uz terorizam“.

''U ovom slučaju, da bi djelovanje potraživane u organizaciji FETO, čijem je radu, prema sadržaju zamolnice, potraživana doprinosila na način da je prikupljala gotovinska sredstva i pomoć, te dovodila pripadnike i simpatizere, a koje radnje bi se prema domaćem zakonodavstvu mogle dovesti u vezu s kaznenim djelom financiranja terorističkih aktivnosti iz člana 202. Kaznenog zakona BiH, kao objektivni uvjet inkriminacije zahtijeva se postojanje terorističke organizacije kao takve'', kaže se u rješenju Suda.

U rješenju se pojašnjava kako bi, da bi se ''FETO organizacija mogla smatrati terorističkom, ona kao takva trebala biti određena u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda ili Vijeća EUrope, koje je BiH kao članica dužna primjenjivati“.

''Na osnovu dopisa Ministarstva sigurnosti BiH, proizlazi da isto ne raspolaže saznanjima, odnosno da nije zaprimilo zahtjev od strane sigurnosno-policijskih agencija BiH, međunarodnih organizacija ili bilo koje strane države da FETO organizaciju označi kao terorističku, slijedom čega se u konkretnom slučaju ne može govoriti o ispunjenju principa tzv. dvostruke inkriminacije ili kažnjivosti, odnosno principa identiteta norme'', navodi se u rješenju Suda BiH od 7. ožujka.

U rješenju se navodi i da je Gokcen u BiH priznat status supsidijarne zaštite na rok od godinu od pravosnažnosti rješenja, na osnovu rješenja Ministarstva sigurnosti BiH, Sektora za azil, od 28. studenog prošle godine

Kopirati
Drag cursor here to close