Tekući plin

Sud BiH odbacio tužbu protiv Agencije za zaštitu osobnih podataka

Agencija apelira rukovoditeljima javnih organa, posebno na državnom nivou, da se suzdrže od neosnovanih tužbi te da pažnju i kapacitete usmjere na zakonitu obradu osobnih podataka.
Vijesti / Flash | 16. 10. 2019. u 13:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je tužbu Uprave za indirektno oporezivanje BiH protiv Rješenja Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH zaključivši da je ta agencija postupila ispravno, priopćeno je iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Naime, na osnovu informacije da su društva koja vrše prodaju tekućeg plina dužna legitimirati kupce i evidentirati određene osobne podatke na osnovu zahtjeva Uprave, Agencija je pokrenula postupak po službenoj dužnosti. U postupku je utvrđeno da je Uprava naložila prodavačima tekućeg plina da evidentiraju osobne podatke kupaca o imenu i prezimenu, mjestu i prebivalištu kupca, ID/PIB kupca, registarskoj oznaci vozila opreme, broju računa, broju otpremnice, datumu otpremnice, prodajnoj količini i prodajnoj vrijednosti plina sa PDV-om, a da za to nema valjanu pravnu osnovu.

Utvrdivši povrjedu Zakona o zaštiti osobnih podataka, Agencija je Rješenjem zabranila Upravi da od pravnih osoba koje vrše prodaju tekućeg naftnog plina zahtijevaju obrađivati osobne podatke kupaca tekućeg naftnog plina koji nije namijenjen za pogon motornih vozila te da istim naloži brisanje i uništavanje do tada prikupljenih podataka - citat je iz priopćenja.

Protiv navedenog Rješenja Uprava za indirektno oporezivanje BiH blagovremeno je podnijela tužbu kojom je pokrenut upravni spor.

Sud je ispitao pravilnost i zakonitost osporenog rješenja te u presudi naveo da je Agencija u obrazloženju pobijanog rješenja dala valjane i jasne razloge svoje odluke da u postupku nisu povrijeđena pravila postupka te da je Agencija pravilno primijenila odredbe materijalnog prava na konkretno utvrđeno činjenično stanje.

Sud u presudi, između ostalog, navodi: ''Tužitelj bez osnova osporava pobijani akt, kada i ne dovodeći u pitanje činjenično stanje utvrđeno istim, a to je da pravna osoba koja se bave uvozom tekućeg naftnog plina koji nije namijenjen za pogon motornih vozila, shodno Obavještenju tužitelja, imaju obavezu prikupljanja osobnih podataka krajnjih kupaca (ime i prezime, adresu stanovanja) kako bi izbjegli oporezivanje predmetnog proizvoda kao akcizne robe. Odnosno tužitelj, a kako to proizlazi iz činjeničnih navoda tužbe i ne spori da shodno članu 61. Zakona o postupku indirektnog oporezivanja koji propisuje teret dokazivanja na strani poreskog obveznika, propisuje obavezu uvoznicima da prikupljaju osobne podatke kupaca''.

Agencija apelira rukovoditeljima javnih organa, posebno na državnom nivou, da se suzdrže od neosnovanih tužbi te da pažnju i kapacitete usmjere na zakonitu obradu osobnih podataka.

Kopirati
Drag cursor here to close