Sporovi

Suci i tužitelji tuže BiH za milijune KM

Iz Pravobraniteljstva BiH ističu kako je praksa sudova da se ovi tužbeni zahtjevi usvajaju i BiH obvezuje na isplatu štete, te da nemaju apsolutno nikakvu mogućnost da ospore tužbene zahtjeve…
Vijesti / Flash | 27. 01. 2020. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suci i tužitelji Suda i Tužiteljstva BiH, kao i stručno osoblje ovih institucija i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH na osnovu tužbi za naknadu toplog obroka, prijevoza, regresa i odvojenog života naplatili su više od dva milijuna KM u 2018. godini.

Kako prenosi Srna, te osobe tužbe i tužbene zahtjeve zasnivaju na odlukama Ustavnog suda BiH iz 2013. i 2014. godine, kojima je utvrđena njihova diskriminacija po osnovu ovih naknada.

Iz Pravobraniteljstva BiH ističu kako je praksa sudova da se ovi tužbeni zahtjevi usvajaju i BiH obvezuje na isplatu štete, te da nemaju apsolutno nikakvu mogućnost da ospore tužbene zahtjeve iz ovog osnova.

Pravobraniteljstvo podsjeća da je više puta upozoravalo nadležne institucije, prije svega Parlamentarnu skupštinu BiH o potrebi donošenja novog zakona o plaćama i naknadama osoba zaposlenih u pravosudnim institucijama BiH kako bi ovo pitanje bilo sustavno riješeno, što je obveza utvrđena i odlukama Ustavnog suda BiH.

"Nerješavanjem ovog pitanja uvijek ostaje otvoren problem podnošenja novih tužbi navedenih osoba po ovoj osnovi, a koje će neminovno biti usvojene i time dodatno opterećen proračun institucija BiH", navodi se u godišnjem izvještaju o radu Pravobraniteljstva.

Iz Pravobraniteljstva napominju da je u suradnji s Ministarstvom financija i trezora u Savjetu ministara iznađeno djelomično rješenje za postojeće sporove, a s ciljem smanjenja štete za proračun BiH, odnosno da je predložen način mirnog rješavanja spora, pri čemu se tužitelji u sporu odriču kamata.

"Zaposleni u Sudu BiH i VSTV su u najvećoj mjeri prihvatili prijedlog, dok zaposleni u Tužiteljstvu BiH u najvećem broju ne prihvaćaju ovakav vid rješavanja spora, te nastavljaju podnositi tužbe protiv BiH iz osnova utvrđenog navedenim odlukama Ustavnog suda BiH", zaključuje se u izvještaju Pravobraniteljstva.

Navodeći kako ne postoji nikakav mehanizam kojim bi se tužitelji primorali na zaključenje nagodbe, već to ovisi o njihovoj dobroj volji i spremnosti za kompromis, iz Pravobraniteljstva BiH ponavljaju da je jedino moguće trajno rješenje ovog problema donošenje izmjena Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH.

Pravobraniteljstvo BiH u 2018. godini u korist BiH i njezinih institucija koje je zastupalo dobilo je ukupno 168 parničnih predmeta vrijednosti 2,1 milijun KM.

U istom razdoblju Pravobraniteljstvo je izgubilo ukupno 133 parnična predmeta vrijednosti 7,6 milijuna KM, od čega se čak 80 posto odnosi na radnopravne sporove zbog neisplaćenih naknada toplog obroka, prijevoza, regresa i odvojenog života sucima, tužiteljima i drugom pravosudnom osoblju na razini BiH, te na sporove na ime naknade štete zbog neosnovanog lišenja slobode i sporove protiv Ministarstva obrane u vezi s formacijskim činovima i raspoređivanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close