Upitnik

Suci i tužitelji moraju opravdati visoke plaće

Tako se, prema podacima iz upitnika, navodi da su plaće sudaca i tužitelja oko pet puta veće od prosječnih plaća u BiH
Vijesti / Flash | 14. 08. 2019. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plaće sudaca i tužitelja u BiH, prema podacima iz odgovora BiH na upitnik Europske komisije, dosežu i više od 4.500 maraka, a dio javnosti smatra da bi nositelji pravosudnih funkcija trebalo da opravdaju tako visoka primanja te da ubrzaju reforme, prenose Nezavisne novine.

Tako se, prema podacima iz upitnika, navodi da su plaće sudaca i tužitelja oko pet puta veće od prosječnih plaća u BiH te da predsjednik Suda BiH i glavni tužitelj Tužiteljstva BiH imaju osnovnu plaću od 4.576 KM, dok je osnovna plaća šefova odjeljenja u Sudu BiH i šefova odsjeka u Tužiteljstvu BiH 4.160 KM. Sudije Suda BiH i tužitelji Tužiteljstva BiH primaju plaću od 3.952 KM, a kada je u pitanju osnovna plaća predsjednika kantonalnih sudova u FBiH, ona iznosi 3.536 KM, a ista primanja imaju i glavni tužitelji županijskih  tužiteljstava. Najviše plaće u RS imaju glavni republički tužitelj i predsjednik Vrhovnog suda RS i one iznose 4.499 maraka.

Sa druge strane u Privremenom izvještaju Europske komisije za 2018. godinu, u kojem se daje mišljenje o spremnosti BiH za ulazak u EU, navedeno je da u pravosuđu i dalje cvjeta korupcija te da se reforme odvijaju sporo.

"Korupcija je rasprostranjena te i dalje predstavlja razlog za zabrinutost. Smanjenje zaostatka u rješavanju komunalnih predmeta u sudovima i reforma izvršnih postupaka i dalje predstavljaju problem", navedeno je u ovom izvještaju i dodaje se da, iako je BiH postigla određeni napredak u vezi s pravosuđem, generalno gledano, reforme se sporo odvijaju.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banja Luke, smatra da ljudi zaposleni u pravosuđu treba da imaju visoke plaće.

"Tako ih čuvamo od svih pošasti koje vrebaju, što iz politike, što iz kriminalnog miljea. Plašim se da je mnogima plaća postala tek džeparac i da danas malo tko vjeruje ljudima koji rade u pravosuđu", kaže Topić za "Nezavisne" i dodaje da bi pravosudni organi sami trebalo da pročiste svoje redove od onih koji su im ozbiljno narušili imidž.

Njezino mišljenje ne dijeli Darko Kremenović, odvjetnik iz Banja Luke, koji smatra da su plaće sudaca i tužitelja u BiH veoma male s obzirom na ozbiljnost posla kojim se oni bave.

"Sasvim je drugo pitanje da li svaki sudac treba biti sudaci da li tužitelj treba biti tužitelj, ali za one suce i tužitelje koji mogu da odgovore svom pozivu, ta plaća je premalena i ne samo njihova nego svih radnika u pravosuđu", izjavio je Kremenović za "Nezavisne". Prema njegovim riječima, daktilograf, koji, kako kaže, nosi dobar dio posla, ima plaću 600-700 KM i sudac 2.500 maraka.

"Danas imate građevince koji zidaju i imaju 3.000 ili 4.000 maraka plaću", naglašava Kremenović. Kada su u pitanju rezultati rada zaposlenih u bh. pravosuđu, smatra da su oni posljedica stanja u društvu te da su sudovi u uzročno-posljedičnoj vezi sa drugim organima, kako pravosudnim tako i istražnim.

Ivanka Marković, zamjenica predsjednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu u Narodnoj skupštini RS, kaže za "Nezavsine" da treba da se zapitamo jesu li somenute plaće adekvatne onome što su suci i tužitelji morali uraditi da bi bili to što jesu.

"Da završe fakultet, da polože pravosudni ispit, da ulože u svoje obrazovanje, pa tek onda da vidimo da li su u skladu sa rezultatima rada", kazala je Marković.

Kopirati
Drag cursor here to close