Za šest zemalja

Stupila na snagu Trumpova zabrana putovanja

Vijesti / Flash | 30. 06. 2017. u 07:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zabrana putovanja koju je donio predsjednik SAD-a Donald Trump, a prema kojoj građani šest uglavnom muslimanskih zemalja i sve izbjeglice imaju teže uslove za ulazak u SAD, danas je stupila na snagu.

Radi se o ublaženoj verziji Trumpove prvobitne zabrane koja je izazvala proteste i kaos na aerodromima širom svijeta u siječnju, ali ipak se očekuje da će potaknuti novu rundu osporavanja na sudovima.

Zabrana se odnosi na državljane Irana, Libije, Sirije, Somalije, Sudana i Jemena kao i na sve izbjeglice.

Prema toj zabrani, osobama bez bliskih porodičnih ili poslovnih veza u SAD mogu da se odbiju vize i zabrani ulazak u zemlju. Djedovi, bake, ujaci, tetke, sestrići i sestričine ne smatraju se bliskim vezama.

Nova pravila, koja su rezultat više mjeseci pravnog nadmetanja nisu toliko izričita zabrana koliko zaoštravanje već oštre vizne politike za građane šest većinski muslimanskih zemalja i izbjeglica.

Državni dužnosnici obećali su da će primjena zabrane ovog puta biti bez kaosa, a dužnosnik Ministarstva državne sigurnosti rekao je da će se sve odvijati regularno na mjestima ulaska u zemlju, a svi oni koji imaju validne vize će i dalje moći putovati.

Ipak aktivisti za prava imigranata i izbjeglica obećali su da će osporavati nove zahtjeve, a vlada pokušava da objasni kako će novi propisi učiniti da Amerika bude sigurnija. Nekoliko minuta prije nego što je zabrana stupila na snagu u 2.00 jutros po srednjoeuropskom vremenu priopćeno je da je američka država Havaji zatražila od saveznog suca razjašnjenje da se zabrana ne može primjenjivati na vjerenike. Havaji je ranije optužio američku vladu da krši uputstva Vrhovnog suda time što nepropisno isključuje neke ljude.

Američka Unija za građanske slobode, jedna od grupa koja se suprotstavlja zabrani, nazvala je nove uvjete "izuzetno restriktivnim", "arbitrarnim" u isključenju ljudi i namjenjenim da ocjenjuju muslimane.

Vrhovni sud SAD u ponedeljak uveče je odlučio da djelimično stavi na snagu uredbu američkog predsjednika Donalda Trampa i dodao da će u listopadu poslije detaljnije analize i dodatnog razmatranja biti donijeta konačna odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close