Pokretanje tužbe

Strujni udar nanio višemilijunsku štetu u Fojnici

''CNC mašinu smo kupili prije devet mjeseci. Košatala nas je preko 150.000 KM. Od jučer više ne radi, kao ni mašina AC za prorez, izgorio je i glavni ormar za struju''
Vijesti / Flash | 02. 12. 2019. u 19:06 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: FTV / Strujni udar nanio višemilijunsku štetu u Fojnici

Više od 500 kuća i brojni gospodarski subjekti u mjesnoj zajednici Prokos u općini Fojnica, zbog strujnog udara pretrpjeli su ogromnu štetu. Svoje ogorčenje podijelili su s prvim čovjekom Općine, od kojeg su zatražili pokretanje tužbe protiv Elektroprivrede BiH. Još čekaju odgovor na pitanje šta je uzrokovalo strujni udar.

U firmi za proizvodnju namještaja u Prokosu kod Fojnice radnici danas odmaraju. Mašine koje su im neophodne u proizvodnji za izvozno tržište od jučer ne rade.

''CNC mašinu smo kupili prije devet mjeseci. Košatala nas je preko 150.000 KM. Od jučer više ne radi, kao ni mašina AC za prorez, izgorio je i glavni ormar za struju'' - ističe gospodarstvenik Dženis Pugonja, prenosi federalna.ba.

Šteta je pričinjena i na sušari, dok je ona zbog prestanka proizvodnje i kašnjenja u isporuci puno veća. Ništa bolja situacija nije ni kod gospodarstvenika Muhameda Burekovića, koji uz značajnu materijalnu štetu posebno ističe pretrpljeni strah.

''Aparati koji su bili uključeni su stradali. Ne znam ni kako je instalacija sve to podnijela. Nema kuće koja nije stradala'' - naglašava on.

''Kotao na pelet koji košta oko 3.500 KM je materijalna šteta, a nematerijalna je što sam ostao bez grijanja'' - kaže Miralem Bureković.

Štete bilježi svaka od više od pet stotina kuća, pa su na sastanku u Općini zatražili pomoć lokalne zajednice u pokretanju tužbe protiv Elektroprivrede BiH.

''Da pokrenemo tužbeni zahtijev za nadoknadu štete od strane Elektroprivrede BiH, a Elektroprivreda BiH nek traži odgovornu osobu zbog čega se ovo dogodilo'' - kaže Salkan Merdžanić, ministar šumarstva, vodoprivrede i pljoprivrede SBK-a.

Naravno da ćemo ići u pravcu tužbe prema Elektrodistribuciji. Šta je bio uzrok ovome ne mogu reći, poslao sam dopis prema Ministarstvu gospodarstva, s obzirom na to da određene indicije imaju - da su uzrok i mini centrale'' - navodi Sabahudin Klisura, načelnik Općine Fojnice.

Mustafa Memija, predstavnik poduzeća Intrade energija koja na području Prokosa ima mini hidrocentrale, kaže da je i jučerašnje redovno isključenje električne energije bilo jedno u nizu u posljednjih 15 godina.

''Obavijestili smo organe da dođu da odemo na teren, gdje ćemo vidjeti da ni jedna centrala nije oštećena, ništa nije izgorjelo'' - ističe Memija.

Iz Elektroprivrede BiH, od koje smo zatražili odgovor o uzrocima strujnog udara koji je pričinio značajnu materijalnu štetu, do zaključenja priloga nismo dobili odgovor, navodi federalna.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close