Dan poslije

Stručnjaci o nesreći: Zrakoplov star 46 godina ne smije obavljati panoramske letove

Vijesti / Flash | 14. 05. 2017. u 09:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon jučerašnje zrakoplovne nesreće kod Mostara, u kojoj je smrtno stradalo pet osoba, Rusmir Kurić, magistar zrakoplovstva i zrakoplovni konstruktor kazao je za Klix.ba kako je ova tragedija po svim obilježjima vrlo slična nesreći koja se dogodila u Banja Luci prije pet godina, kada je također izgubljeno pet mladih života.

Podsjećamo, u padu sportskog zrakoplova u svibnju 2012. godine smrtno je stradao pilot zrakoplova, jedan padobranski instruktor i tri osobe koje su trebale skočiti padobranom. Nesreća se dogodila u laktaškom naselju Trn kod Banja Luke.

"U svibnju se 'budi' interes za organizacijom raznih zrakoplovnih manifestacija, koje po pravilu nisu odobrene od strane BHDCA, i ako su odobrene ne provodi se njihov nadzor u cilju preveniranja da do ovakvih nesreća ne dolazi. Ministarstvo prometa i komunikacija 'brzo' djeluje post festum nakon što se tragična nesreća dogodila i kako ministar Jusko kaže 'formira istražno povjerenstvo u roku od 30 minuta", ali preventivno nažalost nikako", smatra Kurić.

Dodaje da je teško zamisliti da bilo gdje u svijetu zrakoplov star 46 godina obavlja panoramske letove.

"Kod nas je to najnormalnija stvar. U BiH zrakoplovstvu nenormalno je normalno", naglašava Kurić i dodaje:

"Je li deset mladih života tragično izgubljenih u BiH u zadnjih pet godina dovoljna cijena da se svi dozovemo pameti, i da zrakoplovstvo postane vodeća oblast našeg društva po pitanju tehnološkog napretka, poštovanja propisa, koji su u svijetu zrakoplovstva napisani u krvi svih prethodnih tragičnih događaja, da bez bojazni za njihove živote puštamo svoju djecu da sa svojim dječijim idolima pilotima osjete svu ljepotu leta u najnaprednijim tehnološkim strojevima. Krajnje je vrijeme reći 'ne' amaterizmu u profesionalnim BiH zrakoplovnim organizacijama i agencijama. Reci 'ne' improvizacijama po pitanju korištenja zrakoplova registriranih u BIH registru za privatnu upotrebu u komercijalne svrhe. Jer cijena koju plaćamo je previsoka", naglasio je Kurić.

On dalje naglašava kako istrage o ovakvim nesrećama obično završe bez nekih konkretnih zaključaka. Kako kaže, njemu još nije jasno ni što je istraga o zrakoplovnoj nesreći u Banja Luci pokazala.

"Kada je u pitanju ova nesreća, najvažnije je istražiti uvjerenje o plovidbenosti zrakoplova, kad je izdano te kad je izvršen remont motora. Na komercijalnim letovima remont bi se trebao obaviti svakih sedam godina, a za privatne potrebe BHDCA je dala čak i neka odstupanja prema kojima je remont dopušten svakih 20 godina, što je zaista neprihvatljivo", pojasnio nam je Kurić.

U nesreći koja se dogodila jučer u poslijepodnevnim satima pri padu malog zrakoplova smrtno je stradao i instruktor Ivan Karačić, koji je upravljao zrakoplovom.

"To je bio čovjek sa izuzetno velikim iskustvom. Jedva sam čekao svibanjj da pustim svoje dijete da leti s nekim od mojih kolega, ali sad strepim od svega", istaknuo je Kurić.

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko još nije iznio detalje o nesreći u kojoj su stradala djeca u dobi od 8 do 11 godina. Nakon što je Tužiteljstvo BiH sinoć preuzelo istragu o nesreći, danas je na mjestu nesreće i v.d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordana Tadić.

Kopirati
Drag cursor here to close