Radi se novi plan

Stručnjaci na nogama: Klizište na Tjentištu mora se što prije sanirati

Planirano je ugrađivanje opreme koja bi u sljedećih godinu dana pratila eventualno pomjeranje zemljišta oko spomenika i Spomen-kosturnice.
Vijesti / Flash | 05. 02. 2018. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Radio Foča / Klizište na spomen kompleksu na Tjentištu

Direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Stevan Jovanović izjavio je Srni da će u suradnji sa nadležnim institucijama biti napravljen novi projekt sanacije klizišta i uređenja drenažnog i odvodnih kanala na područje Spomen-kompleksa na Tjentištu kako bi bilo spriječeno prodiranje vode.

On je potvrdio da je u prostorijama općine Foča pronađena projektna dokumentacija sanacije klizišta iz 1986. godine, ali da će biti napravljen novi projekt.

Jovanović je rekao da će, najvjerojatnije, po nalogu ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenke Golić biti formiran tim koji će izraditi projekat i procjeniti štetu.

On kaže da klizište kod spomenika na Tjentištu miruje, te da je jutros počelo čišćenje odvodnih i drenažnih kanala, čime se stvaraju dobre pretpostavke da ne dođe do daljeg obrušavanja zemljišta.

Jovanović je rekao da je planirano ugrađivanje opreme koja bi u sljedećih godinu dana pratila eventualno pomjeranje zemljišta oko spomenika i Spomen-kosturnice.

Dodaje da spomenik borcima stradalim u Bici na Sutjesci trenutno nije ugrožen klizištem, dok bi Spomen-kosturnica mogla biti ako bi došlo do novog pomjeranja zemljišta.

Usljed obilnih padalina u subotu, 3. veljače, na Tjentištu se pokrenulo klizište koje je odnijelo pola brda i ugrozilo prostor na kojem se nalazi Spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim u Bici na Sutjesci.

Monumentalni spomenik od bijelog betona, u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, rad Miodraga Živkovića, otkriven je 5. rujna 1971. godine.

Sastoji se od dva simetrično postavljena betonska krila, visine 19 metara, između kojih se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu. Prošle godine počele su pripreme za njegovu restauraciju.

Spomen-kosturnica u koju su pohranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca Bitke na Sutjesci sagrađena je 1958. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close