State Department

Strožiji vizni režim SAD: Tražit će se i podaci s društvenih mreža

Vijesti / Flash | 04. 05. 2017. u 17:44 Z.D.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki State department predložilo je primjenu strožijih provjera prilikom razmatranja zahtjeva za vizu, a koje će uključivati i provjeru aktivnosti tražitelja vize na društvenim mrežama, navedeno je u službenom dokumentu koji je danas objavljen, javlja Reuters.

Ovakva odluka je u skladu s planom predsjednika Donalda Trumpa koji je tražio dodatna ograničenja i provjere osoba koje ulaze u Sjedinjene Američke Države. Novi kriteriji koje će razmatrati konzularni odjeli američkih veleposlanstva sadržavat će i pitanja o profilima na društvenim mrežama i to za osobe za koje se odredi da moraju zadovoljiti dodatne kriterije.

Procjenjuje se da će novi propisi pogoditi oko 65.000 osoba širom svijeta koje traže američku vizu tijekom godine.

Odluka se ne odnosi na neku zemlju pojedinačno, nego na sve osobe za koje se procjeni da bi ''zbog veza s terorizmom ili drugim pitanjima nacionalne sigurnosti'' morale proći dodatne provjere.

Uz to, takvi tražitelji viza će morati dostaviti brojeve svih ranijih putovnica, informacije o korištenju društvenih mreža posljednjih pet godina, e-mail adrese, bojeve telefona i informacije o svojoj biografiji u posljednjih 15 godina, navedeno je.

Konzularni službenici neće, kako je navedeno, tražiti lozinke za pristup društvenim mrežama. Ako, ovi propisi budu usvojeni, bit će korak ka primjeni strožijeg režima po nalogu predsjednika Trumpa, a zbog jačanja sustava sigurnosti i američkih granica.

Kopirati
Drag cursor here to close