Necijepljenje djece

Strašna brojka oboljelih od morbila u SBŽ

''Imamo povećan ukupni broj oboljelih od morbila, odnosno veći broj od uobičajenog na prostoru općina Travnik, Novi Travnik i Bugojno, dok u ostalim općinama registriramo pojedinačne slučajeve'', kazao je Karakaš novinarima.
Vijesti / Flash | 30. 04. 2019. u 14:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srednjobosanskoj županiji registrirano je 98 oboljelih od morbila, a glavni razlog takve situacije je veliki broj necijepljene djece, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš.

Više nego uobičajeno 

''Imamo povećan ukupni broj oboljelih od morbila, odnosno veći broj od uobičajenog na prostoru općina Travnik, Novi Travnik i Bugojno, dok u ostalim općinama registriramo pojedinačne slučajeve'', kazao je Karakaš novinarima.

Naglasivši da su domovima zdravlja upućene stručno-metodološke upute postupanja, Karakaš je kazao kako je osigurano i dodatnih 800 doza cjepiva.

''Ovo je rezultat velikog broja necijepljenja djece. Iako su cjepiva bila na raspolaganju, dio roditelja je to neozbiljno shvatio te je, pod utjecajem pojedinih medija koji loše pišu o sustavu cijepljenja, odbio cijepiti svoju djecu. Zavod je dodatno angažirao zdravstvene radnike da roditeljima pojasne koje su blagodati cjepiva i koji su rizici necijepljenja djece'', istaknuo je. 

Prijave epidemije 

Ističući da službeno epidemija u SBŽ-u nije proglašena, naglasio je da postoje tzv. preliminarne prijave epidemije na prostoru općina Travnik i Novi Travnik.

''Epidemija nije službeno proglašena jer postoji loša administrativna procedura, odnosno da bi bila proglašena treba proći desetak koraka i na kraju to objaviti u nekim službenim novinama. Mi smo napravili preliminarne prijave, odnosno obavijestili resorno kantonalno ministarstvo i Federalni zavod za javno zdravstvo da je došlo do povećanog broja oboljelih, a onda će oni poduzimati korake koji su potrebni za proglašavanje epidemije'', pojasnio je Karakaš.

Ustvrdio je kako su svi oboljeli na vrijeme hospitalizirani u bolnici u Zenici, te je najavio da će Zavod pokrenuti medijsku kampanju, s ciljem poboljšanja odaziva roditelja kada je riječ o cijepljenju djece. 

Na upit novinara kakva je situacija kada je riječ o obolijevanju od bruceloze, Karakaša je rekao da i ova bolest postaje sve značajniji problem.

''U prošloj godini imali smo stotinu oboljelih i mora se reći da imamo negativan trend. Poznato je da se bruceloza na ljude prenosi sa životinja, te je potrebno dodatno angažiranje svih koji se bave zaštitom zdravlja životinja'', naglasio je on.

Dodao je kako je u prva tri mjeseca ove godine registrirano devet oboljelih osoba od bruceloze i da se povećanje oboljelih očekuje u iduća tri mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close