Protokol 12

Strasbourg: Ilijaz Pilav dobio spor protiv BiH

Vijesti / Flash | 09. 06. 2016. u 08:56 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

uropski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je presudu u slučaju Ilijaz Pilav protiv Bosne i Hercegovine kojom je prihvatio apelaciju Ilijaza Pilava, prenosi N1.

Dr. Ilijaz Pilav, kirurg iz Srebrenice, još 2007. godine tužio je Bosnu i Hercegovinu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, jer nije imao mogućnost da se kao Bošnjak kandidira za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Nakon izbora 2006. godine i osporene kandidature za člana Predsjedništva, njegov pravni zastupnik je 200., nakon iskorištenih svih domaćih pravnih instanci, Sudu za ljudska prava u Strasbourgu uputio apelaciju, u kojoj je navedeno da je u njegovom slučaju prekršen protokol 12 Europske konvencije o ljudskim pravima.

Ta apelacija je obnovljena nakon izbora 2010. godine, kada se Pilav ponovo kandidirao i kada je izborno povjerenstvp ponovno odbilo njegovu kandidaturu, po istom pravnom osnovu.

Podsjetimo, BiH je do sada već dva puta izgubila spor pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu zbog diskriminatornih odredbi Daytonskog ustava.

Presude protiv naše zemlje dobili su Dervo Sejdić, Jakob Finci i Azra Zornić. Prva presuda donesena je prije sedam godina, a BiH još nije omogućila pripadnicima manjina kandidiranje za najviše državne funkcije.

Ilijaz Pilav kazao je danas u Sarajevu da je presuda Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu protiv BiH njegova osobna satisfakcija, ali i satisfakcija velikog broja obespravljenih građana u BiH.

''Moja misija se ovdje završava, jer je 'pravna pobjeda na stolu'. Nemam iluzije da će se nešto promijeniti u skorijoj budućnosti, jer svjedočimo poteškoćama s kojima se susreću i ostale presude'', pojasnio je.

Pilav je naglasio da u BiH nisu ugrožena prava građana koja pripadaju kategoriji ostalih, već i konstitutivnih naroda na teritoriji BiH. Smatra da će ova presuda jednog dana biti sastavni dio određenog protokola u pristupnim pregovorima BiH prema EU.

Iskaknuo je da su u svim točkama apelacije pronađeni elementi diskriminacije te da je presuda po svim točkama u njegovu korist.

Ocijenio je da je proces iznimno dugo trajao te je kao razlog naveo činjenicu da je presuda 'Sejdić-Finci' bila "predmet spoticanja" u određenim političkim procesima.

Europski sud za ljudska prava u Strazburu danas je donio presudu kojom je potvrdio da je BiH Ilijazu Pilavu uskratila ljudska prava time što mu nije dozvolila da se kao Bošnjak iz Republike Srpske kandidira za člana Predsjedništva BiH.

Središnje izborno povjerenstvo je Pilavu 2006. i 2010. godine odbilo ovjeriti kandidaturu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close