Ali...

Stranke ne smiju upravljati televizijama

S druge strane, mediji moraju poštivati profesionalni etički kodeks, njegovati princip istinitosti i objektivnosti te nipošto ne širiti govor mržnje.
Vijesti / Flash | 20. 04. 2018. u 14:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir smatra da neovisnost medija u Bosni i Hercegovini nije na zadovoljavajućoj razini. Poručuje da politika ne smije utjecati na slobodu medijskog izražavanja niti stranke na izbor menadžmenta u medijskim kućama.

Također je rekao da proces prelaska s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje treba što prije završiti u cijeloj državi jer će svako daljnje odlaganje izazvati niz problema.

''Treba poboljšati trenutno loše financijske i druge uvjete radio-televizijskim emiterima na entitetskoj i državnoj razini'', naveo je Desir.

S druge strane, mediji moraju poštivati profesionalni etički kodeks, njegovati princip istinitosti i objektivnosti te nipošto ne širiti govor mržnje.

Ove poruke Harlem Desir je uputio na press-konferenciji u Sarajevu rezimirajući njegovu trodnevnu, prvu službenu posjetu Bosni i Hercegovini, kada se susreo s državnim dužnosnicima, Regulatornom agencijom za komunikacije (RAK), predstavnicima medijskih kuća i nevladinim sektorom.

Prioritet u ovim njegovim razgovorima bila je sigurnost novinara, ne samo fizička, kao i potreba da temeljno budu istražene sve vrste pritisaka i napada na poslenike javne riječi.

  / Predstavnik OSCE-a za medije informiran je o više bezuspješnih kazni i opomena  | Fena

''Svaki napad na novinare je napad na pravo društva da bude informirano. Ti napadi moraju biti osuđeni s najviše razine i kažnjeni oni koji ih osmišljavaju ili neposredno čine. Ne smije biti nekažnjavanja za napade na novinare'', izričit je Desir.

Na press-konfereniji je najavio skoru regionalnu konferenciju koja će se baviti društvenim značajem medija i problemima u njihovom radu.

Izrazio je spremnost za pomoć u konstatiranim problemima, donošenju odgovarajuće pravne regulative i očuvanju profesionalnih standarda. U tom cilju je najavio i nastavak suradnje OSCE-a s bosanskohercegovačkim vlastima te spremnost da pomogne u jačanju medijske pismenosti posebno mladih novinara te neovisnosti i održivosti javnih emitera.

Desir konstatira da su neki mediji u BiH neovisni u radu, posebno portali, ali je zabrinut, kaže, što se ne poštuje kodeks o nepristranosti radio-televizijskih emitera čija funkcija treba biti u interesu građana, a ne da ih vladajuće strukture iskorištavaju za vlastite interese.

Video: Desir: Politika ne smije uticati na medijske sadržaje

Predstavnik OSCE-a za medije informiran je o više bezuspješnih kazni i opomena Regulatorne agencije za komunikacije medijima koji su se ponašali protivno ovim uzusima, što je jedan od razloga za najavljeni jači angažman OSCE-a na političkoj nezavisnosti  javnih emitera.

Kopirati
Drag cursor here to close