Nakon još jednog sastanka

Stranke nam otkrivaju tko udara u mostarski klin, a tko u ploču

Vijesti / Flash | 09. 06. 2016. u 12:22 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pregovore o izborima u Mostaru opterećuje dodavanje novih elemenata od strane SDA'', rekao je za Bljesak.info Damir Džeba, predsjednik mostarskog ogranka HDZ-a BiH, rekavši da njegova stranka ostaje otvorena za razgovore, ali samo ako će njihova tema biti izbori.

Naime, u srijedu je održan neformalni sastanak gradskih odbora SDA i HDZ-a BiH. Sastanku, potvrdio nam je Džeba, nije nazočio ogranak SBB-a.

Sastanak je, kaže Džeba, bio neformalan a stavovi su isti na obje strane tako da ''nema potrebe za neki širi pregovarački proces''.

Novi moment u pregovorima

''Postizanje dogovora opterećuju upravo ove izjave Bakira Izetbegovića o građevinskim dozvolama i nekim drugim nadležnostima koje u ovom kontekstu, ukoliko želimo imati izbore, opterećuju postizanje dogovora'', rekao je Džeba.

Podsjećamo, nakon sastanka predsjednika SDA, SBB-a i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović izjavio je kako ne vjeruje da će biti izbora u Mostaru, ali i da prije izmjena Izbornog zakona, treba riješiti za Bošnjake sporno pitanje dodjele gradskog građevinskog zemljišta u zonama gdje oni nisu većina.

''Nismo našli taj mehanizam. Barem principe treba prihvatiti pa krenuti s Izbornim zakonom'', dodao je Izetbegović.

Ta izjava, smatra Džeba, unijela je novi moment u pregovore iako navodi da je ipak optimist.

''Ima još nešto vremena hoće li se išta dogoditi u fotofinišu, ne znam. Ja sam optimist da se, ako ćemo razgovarati u ovom okviru, da naći dogovor. Međutim, kako god se mi kao HDZ i HNS otvorili za modele, onda nam postizanje dogovora opterećuju ove izjavljene stvari'', rekao je Džeba.

HDZ kupuje vrijeme

No, predsjednik mostarske SDA, Salem Marić kaže kako on nije optimist ističući kako ne stoje tvrdnje da SDA unosi dodatnu komplikaciju u pregovore.

''Dvije moguće opcije koje smo mi nudili HDZ-u, ako postoji dobra politička volja da izbori u Mostaru budu održani bez ikakvih uvjetovanja, je da na Parlamentu BiH doneseno zaključak i da tražimo od Ustavnog suda se prolongira odluk aza dvije godine kako bi se izbori mogli održati'', kaže Marić naglašavajući kako HDZ-u to nije bilo prihvatljivo.

''S druge strane, pokušali smo ponuditi da se sad samo rješava pitanje Izbornog zakona, a da samo taksativno dogovorimo i potpišemo nadležnosti koje će biti poslije u Statutu Grada Mostara i da to ponudimo OHR-u i da bude garant, a ne da tražimo da to bude sada odmah usvojeno već poslije. Da novi saziv usvoji te nadležnosti'', rekao je Marić.

''HDZ samo kupuje vrijeme i priča laskavu priču. Ja nisam od onih koji će plasirati jednu priču u javnost kao evo mi smo za to da se izbori održe, ali samo pod uvjetima koje oni hoće. ovdje je mostar talac rješenja pitanja Federacije i države, to je i jasno Dragan Čović rekao'', govori Marić.

Čarobni štapić

Iz Mostarskog ogranka Saveza za bolju budućnost BiH rekli su kako sastanku u srijedu nisu nazočili jer su na prethodnom susretu ''gospodin Džeba i gospodin Marić izrazili želju da se oni sastanu sami i da pokušaju približiti stavove''.

Anel Kljako, predsjednik mostarskog SBB-a za Bljesak.info nije htio komentirati jučerašnji sastanak SDA i HDZ-a BiH jer mu nije nazočio, ali je rekao kako je ulaskom SBB-a u pregovore ipak načinjen pomak.

''SBB je unio dosta živosti u ove razgovore svojim tolerantnim pristupom, pa smo i na prethodnom sastanku lidera iznijeli barem šest mogućih varijanti rješenja Grada Mostara. Međutim, nije bilo političke volje za rješenje'', rekao je Kljako.

Istaknuo je kako nije siguran da će se postići rješenje te da ova politika traje već 20 godina i da je sve ovo rezultat njihova zajedničkog djelovanja.

''Mi u SSB-u nemamo magični štapić da bismo nekoga natjerali da postigne rješenje, ali smo uradili velik dio posla i veliku stvar u približavanju stavova. Ali, nisam siguran da je to u ovom trenutku dovoljno'', rekao je za Bljesak.info Kljako.

Izbori po starom

Marić kaže kako su se, da postoji dobra volja, pošto nema političkog dogovora, izbori u Mostaru mogli održati po starom.

''Neprihvatljivo im je (HDZ-u BiH, op.a.) da uopće središnja zona može biti izborna jedinica i neprihvatljivo im je da ima dogradonačelnik u gradu'', rekao je Marić i dodao, što se tiče građevinskih dozvola, da se tražio minimum u rješenju i da je ponuđena mogućnost da šef gradskog područja može potpisivati građevinske dozvole.

''Ni na to nisu pristali. Jasna je poruka, HDZ ne želi iz svojih ruku ispustiti mogućnost da oni odlučuju što će se graditi i tko će graditi'', rekao je Marić za Bljesak.info.

Podsjećamo, i stranački lideri nisu se pomakli korak naprijed kad je u pitanju Grad Mostar. Dok Čović tvrdi kako je optimist i da se još uvijek može pronaći rješenje, Izetbegović tvrdi kako ne misli tako.

Kopirati
Drag cursor here to close