Krećo Hakija ...

Stranci će dati 28 milijuna KM da se završi novi zatvor u Mostaru?

Vijesti / Flash | 09. 10. 2016. u 09:31 Z.S.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja novog zatvora u Mostaru počela je prije pet godina.

Danas, kada bismo trebali pisati završetku projekta, nažalost, možemo samo reći kako je ostalo još mnogo toga za uraditi.

Bivše federalne vlasti u cijelosti su blokirale proces izgradnje zatvora u Mostaru, a tek sada se počinje raditi na revitalizaciji ove priče.

Kako je za Večernji list rekao ravnatelj KPZ Mostar Romeo Zelenika, ove godine uspjeli su završiti poslove vezane uz električnu energiju vodovod, a što će se događati iduće godine, još uvijek je neizvjesno.

"Više nemamo sredstava na raspolaganju za nastavak izgradnje. Do sada su uložena četiri milijuna maraka u projekt, a potrebno je još 28 milijuna maraka kako bi projekt bio završen. Nemamo informacija hoćemo li i koliko sredstava dobiti za nastavak projekta u idućoj godini", rekao je Zelenika.

Ministar pravosuđa FBiH Mato Jozić jučer je potvrdio kako se ne može očekivati da će federalne vlasti iduće godine uspjeti osigurati sredstva za ovu namjenu, ali zato se traže alternativna rješenja.

"Mogu samo reći kako ću pokušati preko međunarodne zajednice osigurati određena sredstva za ovaj projekt. Uložit ćemo mnogo napora kako bismo osigurali uvjete za nastavak izgradnje zatvora u Mostaru i vjerujem kako ćemo to uspjeti učiniti preko međunarodnih organizacija", ističe u izjavi za Večernji list ministar Jozić.

Zatvor u Mostaru trenutačno se nalazi u samom središtu grada, što svakako nije primjerena lokacija za takvu ustanovu.

Izgradnja novog zatvora u južnom dijelu Mostara ujedno bi pokrenula i razvoj ovog dijela grada.

"Sigurno je kako će izgradnja zatvora donijeti brojne promjene u južni dio grada. Otvorit će se nova radna mjesta i nove mogućnosti. U početku su stanovnici ovoga dijela Mostara strepili zbog tog projekta, ali su poslije prepoznali što u gospodarskom smislu on znači", ističu sugovornici mostarskog lista.

Inače, novi zatvor gradit će se po najnovijim standardima i trebao bi biti najsuvremenija ustanova ovakvog tipa u regiji.

U konačnici bi trebao primati 400 zatvorenika, od kojih bi 200 trebalo biti smješteno u zatvorenom dijelu ustanove, a 200 u dijelu poluotvorenog tipa.

"Svi znamo kakvi su problemi kada su u pitanju kapaciteti u zatvorima. Popunjeni su, osuđenici čekaju na služenje kazne i izgradnja novog zatvora sigurno bi poboljšala tu situaciju. Nadamo se kako će sredstva ipak biti osigurana tijekom iduće godine, te kako ćemo nastaviti realizaciju ovoga projekta", zaključuje ravnatelj Zelenika.

Neke informacije govore kako bi Vlada FBiH čak i mogla osigurati određena sredstva za ovu namjenu, ali s obzirom na stanje u federalnom proračunu, to je teško očekivati.

Stoga je stav ministra Jozića i pronalazak stranaca koji će graditi zatvor realnija opcija.

Kopirati
Drag cursor here to close