Analiza Istinomjera

Stranački obračuni lažnim vijestima

Istinomjer, koji se do sada bavio samo "fact-checkingom" političkih stranaka i javnih dužnosnika, uskoro će pokrenuti novu stranicu čiji će fokus biti isključivo na provjeri točnosti, profesionalnosti i kredibilnosti izvještavanja medija u BiH.
Vijesti / Flash | 24. 10. 2017. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istinomjerova analiza politički obojenog izvještavanja dva bh. online portala

Na "online sceni" u Bosni i Hercegovini sve je više opskurnih medija koji na prvi pogled djeluju kao informativni portali, dok zapravo sa novinarstvom imaju malo ili nimalo veze.

Njihovi autori i urednici su anonimni, podaci o vlasništvu nepoznati, a uvid u njihov sadržaj ukazuje na to da postoje isključivo sa razlogom provođenja stranačkih politika.

Lažne vijesti, nepotvrđene informacije, senzacionalistički naslovi, neprovjerljivi ili nepostojeći izvori su samo neke od metoda kojima se služe, ali njihov uticaj i broj čitalaca su u stalnom porastu. 

Novinari Istinomjera provjerili su sadržaj dva takva portala, kojima je zajednička anonimnost, kako uredništva, tako i autora tekstova (nemaju impressum, ne navode podatke o vlasništvu/registraciji, najčešće ne objavljuju imena autora članaka; dok su od kontakt-podataka dostupni samo oni koji omogućavaju anonimnost, poput maila i kontakt forme): Novi vjetar (www.novi-vjetar.com) i Informativa (www.informativa.ba).

Većina “autorskih” članaka koji se mogu naći na ovim portalima svojim sadržajem i pristupom u potpunosti krše pravila novinarske profesije i teško da bi bili objavljeni u bilo kom odgovornom mediju. Navodi koji se u njima iznose nisu potkrijepljeni dokazima, ali su napisani tako da izgledaju kao vijesti, to jest tekstovi informativnog sadržaja.

U tom pogledu, ovi se tekstovi mogu smatrati onim što se naziva “lažne vijesti”, koje se, između ostalog, definiraju kao “dezinformacije koje imaju osobine tradicionalnih medija, sa pretpostavljenim uređivačkim procesom“ (definicija preuzeta iz zaključaka konferencije Combating Fake News: An Agenda for Research and Action May 2017, održane u februaru 2017).

Nekoliko je središnjih tema i karakteristika koje dominiraju sadržajem analiziranih medija: jednostrano prikazivanje određenih političkih aktera, iznošenje optužbi na njihov račun bez pružanja dokaza, korištenje govora mržnje na nacionalnoj osnovi i generalno huškačkog rječnika u tekstovima.

Na portalu "Novi vjetar" kategorija "Tema dana" postoji od 2. kolovoza 2017. godine i u njoj je objavljeno ukupno 78 članaka, koji se isključivo bave domaćom politikom. Pregled naslova članaka ukazuje na to da se u većini članaka obrađuju politički akteri i političke stranke u BiH, te da postoji jasno vidljiv obrazac tretiranja pojedinih političkih subjekata, gdje se određene stranke i političari pojavljuju isključivo u negativnom kontekstu.

Tako se 37 naslova odnosi na  Fahrudina Radončića i Savez za bolju budućnost, koji su u svim slučajevima prikazani u izrazito negativnom svjetlu. U 10 naslova na isti način je prikazan HDZ i njegovi dužnosnici; u 7 SDP, te u 5 SNSD.

Stranka demokratske akcije i njeni dužnosnici pojavljuju se u tri naslova, od čega su dvaput prikazani pozitivno i jednom neutralno. Ostatak naslova, njih 21, odnosi se na teme i aktere koji nisu eksplicitno povezani sa političkim strankama. Nijedan od ovih članaka nije potpisan imenom i prezimenom autora, niti je jasno da li se radi o autorskom članku, ili sadržaju prenesenom sa nekog drugog portala. 

Na portalu Informativa novinari Istinomjera su pregledali naslove u rubrici "Reakcija građana". U periodu od 2. kolovoza do danas u ovoj rubrici objavljen je 81 članak, od kojih se većina bavi temama iz domaće politike.

U naslovima ovih članaka 51 put se pojavljuje Stranka demokratske akcije i njeni dužnosnici, svaki put u negativnom kontekstu. Tri puta se pojavljuje SBB, dva puta pozitivno i jednom neutralno prikazan. Ostatak naslova (20) u ovoj rubrici skoro da se ne dotiče niti jedne druge stranke ili političkog aktera u BiH, osim jednog članka u kom se pojavljuje Milorad Dodik, u neutralnom kontekstu. 

Za razliku od portala “Novi Vjetar”, ovaj portal koristi “tagove”, koji precizno pokazuju koliko često se piše o različitim akterima i temama. Na osnovu pregleda tagova, vidi se da je do sad objavljeno 1.250 članaka koji su na neki način povezani sa SDA, 1.080 članaka vezanih za SBB, 310 za HDZ, 250 za SDP, 160 za DF i 160 za SNSD.

Razlika u odnosu na prethodno analizirani portal primjetna je i u navođenju izvora, jer se na “Informativi” za sadržaje prenesene sa drugih portala navode izvori. Sa druge strane, članci koji se bave političkim strankama uglavnom nemaju navedene autore teksta.

Iz analize naslova ove dvije rubrike vidi se da je urednička politika oba portala izrazito jednostrana i dominantno usmjerena protiv SBB-a u slučaju portala “Novi vjetar”, to jest protiv SDA u slučaju portala “Informativa”. Kao što se u rubrici portala “Novi vjetar” ne može naći naslov u kom je pozitivno prikazan SBB, niti negativan prikaz SDA, tako se ni u naslovima “Informative” ne može naći pozitivan naslov o SDA, niti negativan o SBB-u. U obje rubrike, također, generalno dominiraju članci koji imaju negativan ili napadački ton.

Slično kao i “Novi Vjetar”, Informativa također objavljuje navodne “istraživačke” članke, koji djeluju kao da otkrivaju koruptivne radnje, ali za njih ne nude nikakve dokaze. Također, kao što se sadržaji “Novog Vjetra” mogu pronaći na Faktoru i SAFF-u, tako se i sadržaji “Informative” mogu naći na portalima “Dnevni Avaz” i “UrbanInfo”, s tom razlikom da su ovdje navedeni izvori u slučaju prenošenja.  

Nijedan od članaka koji su navedeni u ovom pregledu ne ispunjava niti jedan temeljni uvjet da se smatra novinarskim tekstom, jer u najvećoj mjeri predstavljaju kršenje svih postulata novinarske profesije, odnosno novinarske etike.

Nažalost, dva portala koji su ovdje korišteni nisu jedini koji funkcioniraju kao bojno polje u političkim obračunima stranaka u Bosni i Hercegovini.

Istinomjer će, stoga, u narednom periodu početi sa sustavnim praćenjem online medija u BiH i provjerom činjenica koje isti objavljuju.

Kopirati
Drag cursor here to close