Direktor potpisao dokument sindikata

Štrajk zdravstvenih radnika Doma zdravlja Mostar mogao bi biti nezakonit!

Direktor Doma zdravlja Mostar, ovjerio je svojim pečatom i potpisom dokument sindikata ove ustanove, što je kažu iz Sindikata zdravsvenih radnika protuzakonito i kažu da je to dokaz da direktor stoji iza svega
Vijesti / Flash | 26. 01. 2021. u 08:50 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Dom zdravlja Mostar objavio da je novoformirani sindikat pod nazivom "Sindikat Doma Zdravlja 2020" postao reprezentativan na dan 25.01. 2021 i da se kao takav priključuje ostalim zdravstvenim djelatnicima u prosvjedu zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora, oglasio se i Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u HNK, Dalibor Vuković govoreći kako bi štrajk ovakvog sindikata mogao biti nezakonit.

''U objavi stoji da slijedom toga Sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka biti će potpisan u ovom tjednu. Uz ovu obavijest postavljeni su i dokumenti Rješenje o utvrđivanju reprezentativnosti u kome se navodi da novoformirani sindikat broji 156 članova i da ga zastupa predsjednica Marija Šanje. I drugi vrlo zanimljiv dokument pod nazivom Obavijest naslovljena na ruke ravnatelja Doma Zdravlja koja je bez potpisa novoizabrane zakonske predstavnice Marije Šanje i bez pečata novoformiranog sindikata i kojom se obavještava ravnatelj Doma zdravlja da je dana 25. 01. 2021. novoformirani sindikat odobrenjem poslodavca postao reprezentativan i da će za deset dana od gore navedenog dana stupiti u štrajk a da je zahtjev uposlenika upućen Vladi HNŽ/K zbog kako navode potpisivanja kolektivnog ugovora. U dnu dokumenta navodi se da ga je direktoru uputilo Predsjedništvo sindikata a bez potpisa ovlaštene osobe i bez pečata i najzanimljivije u samom dnu dokumenta navodi se da je sa istim suglasan i isti je ovjeren službenim pečatom Doma zdravlja Mostar i potpisan od direktora Marija Kordića'', kaže Vuković za Bljesak.info.



Pojašnjava da se u dokumentima navodi da će se Sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka potpisati ovaj tjedan, što je kako kaže, opet u suprotnosti sa zakonom.

Nezakonito stupanje u štrajk i reakcija

''A sindikat bez potpisanog sporazuma sa poslodavcem i uz blagoslov i suglasnost poslodavca najavio štrajk Vladi HNŽ za deset dana od dana 25. 01. 2021. Dakle suprotno odredbama Zakona o radu i Zakona o štrajku koji kaže da najkasnije na dan najave štrajka sindikat mora objaviti Sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka. Dakle Mario Kordić svom novoformiranom sindikatu koji je postao reprezentativan jučer 25. 01. i to na dokument koji su mu uputili bez pečata i potpisa stavlja svoj potpis i pečat Doma zdravlja Mostar. Dakle Mario Kordić svom sindikatu suprotno odredbama Zakona o radu daje suglasnot da krenu za 10 dana u štrajk protiv Vlade HNŽ potpuno suprotno odredbama Zakona o radu i Zakona o štrajku i uz njegov osobni blagoslov i to na obavijest sindikata bez pečata i potpisa predsjednice Marije Šanje'', kaže Vuković.

Sindikat zdravstvenih radnika HNK će, navodi, ukoliko dođe do nezakonitog stupanja u štrajk novoformiranog sindikata DZ Mostar, reagirati sukladno zakonu.

''Ukoliko dođe do nezakonitog stupanja u štrajk, uz podršku direktora DZ Mostar Marija Kordića, a kako bi pravno zaštitio radnike Doma zdravlja od svih posljedica tako organizirane obustave rada odmah poduzeti sve zakonom propisane radnje uključujući i podizanje kaznene prijave protiv Marija Kordića radi podrške sindikatu u stupanju u štrajk suprotno odredbama Zakona o radu i Zakona o štrajku'', kaže Vuković.

Posljedica za sindikaliste

Pojašnjava da bi takvim nezakonitim stupanjem u štrajk posljedica mogla biti i po članove sindikata radnika Doma zdravlja, a zasigurno bi, smatra Vlada HNŽ-a odmah podigla tužbu pred općinskim sudom Mostar.

Valja podsjetiti da je sredinom prosinca Županijski sud u Mostaru donio rješenje i usvojio zahtjev Nezavisnog sindikata uposlenika Doma zdravlja Mostar i odložio izvršenje Rješenja Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a.

''Sindikat uposlenika Doma zdravlja Mostar unatoč silnoj potrebi i želji dr Marija Kordića direktora Doma zdravlja da isti ugasi radi kritičkog odnosa prema njemu kao direktoru, i dalje radi punim kapacitetom i poručujemo dr Mariju Kordiću da unatoč pritiscima i nezakonitim radnjama postoji pravna država koja će zaštititi radnike od ovakvih osoba koje čine sve kako bi ušutkali radnike zaradi jeftinih političkih ciljeva'', navodi se ranije iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Hercegovačko neretvanske županije.

Kako je navedeno u obrazloženju Županijskog suda u Mostaru, ''neće biti obustavljen parnični postupak koji je Sindikat pokrenuo radi proglašenja nevažećim Pravilnika o radu Doma zdravlja a poslodavac bi preko subordinacijske strukture u ustanovi konačno dobio sindikat po svom ukusu...''

Inače, kako nam je Vuković rekao, Zora Rukelj je i dalje predsjednica sindikata Doma zdravlja Mostar koji je kako kaže, nezavisan i u sastavu je Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK.

Najavljeni štrajk glađu

Podsjetimo, zdravstveni radnici HNŽ-a okupili su se u ponedjeljak pred zgradom Vlade na prosvjedu, tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora. Najavili su i mogućnost štrajka glađu ako se ne udovolji njihovim zahtjevima.

''Ako u najskorije vrijeme, ne budemo pozvani na pregovore, dakle predstavnici reprezentativnog sindikata, mi ćemo započeti štrajk glađu'', naglasio je jučer Dalibor Vuković, predsjednik Neovisnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ.

Sindikalisti su rekli kako neće odustati te da će krenuti u rigoroznije mjere. Naveli su kako su mediji cijele regije pokazali zanimanje za ovaj prosvjed te da je sramota što su dovedeni u situaciju da to moraju činiti. Skup su nazvali ''veličanstvenim'' te naglasili da ''resornog ministra zdravstva, premijera Vlade i ministra financija treba biti sram zato što su doveli ove radnike u ovakav položaj da ovdje i danas pred ovom Vladom traže svoja prava''.

Kopirati
Drag cursor here to close