Napravljen je korak naprijed

Štrajk zdravstvenih djelatnika traje dok se ne potpiše kolektivni ugovor

Vlada HNŽ-a je potpisala sa sindikatima usuglašen Protokol o pregovorima
Vijesti / Flash | 15. 01. 2021. u 12:28 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Štrajk zdravstvenih djelatnika se nastavlja sve dok se ne potpiše kolektivni ugovor, a vjeru u pozitivan ishod daje potpisani protokol o Pregovorima koji odgovara i Vladi i Sindikatima.

''Jutros se dogodilo ono o čemu smo mi govorili danima i tjednima. Supotpisan je od strane dr. Gorana Opsenice predstavnika Vlade i gospodina Anića predstavnika sindikata Protokol o pregovaranju'', rekao je za medije Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Kriznog stožera ministarstva zdravstva.

Dobra vjera Vlade

''Kao i uvijek, sva otvorena pitanja socijalni partneri rješavaju isključivo i jedino za pregovaračkim stolom. Ovim supotpisanim Protokolom jutros, otvorene su te mogućnosti i mi vjerujemo da ćemo kroz proces pregovaranja u narednih nekoliko dana doći do rješenja, doći kolektivnog ugovora koji će biti prihvatljiv za obje strane u ovom procesu'', rekao je Pavlović, dodajući da nitko nikoga ne uvjetuje.

''Pregovara se i razgovara u dobroj vjeri i Vlada je nebrojeno puta do sada i skoro sam siguran, mada nesmijem prejudicirati stvari, da će u toj dobroj vjeri i u pregovorima sa sindikatima zdravstvenih djelatnika doći do rješenja koje će biti prihvatljivo za obje strane'', poručio je Pavlović.Dodaje da je teška situacija, jer se prolazi kroz nikad viđenu krizu.

''Javna sredstva su smanjena na svim razinama, ali razumijemo i cijenimo napore zdravstvenih djelatnika i sigurno će i taj segment tijekom pregovora biti vrlo izražen. Još jednom ponavljam, očekujemo i vjerujemo da dođe do konačnog potpisivanja kolektivnog ugovora'', kazao je Pavlović.

Inače, danas su na prosvjednoj šetnji zdravstvenih radnika podršku dali i njihovi članovi obitelji, a prosvjed je po mišljenju zdravstvenih djelatnika, najveličanstveniji do sada.

Veličanstven i jedinstven skup

''Najveći i nikad jedinstveniji skup zdravstvenih radnika HNŽ-a. Ovdje ispred zgrade Vlade i danas prosvjedujemo. U ovom trenutku imamo male pomake koje je Vlada učinila prema nama'', rekao je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u HNŽ, Dalibor Vuković.

Predsjednik Sindikata SKB Mostar, Ivica Anić rekao je da je danas Vlada HNŽ-a, Sindikat SKB Mostar i Nezavisni sindikat uposlenih u zdravstvu usuglasio protokol o vođenju pregovora.

''Moramo reći hvala kolegama, pokazuje se jedinstvo i želimo pozdraviti napore Vlade i prvi korak Vlade koji je učinila prema nama i napor premijera Nevenka Hercega. Nadamo se da ćemo kao što smo usuglasili Protokol o pregovaranju, što skorije dogovoriti i kolektivni ugovor isto ga uskladiti i napokon dobiti ono što zahtijevamo od Vlade HNŽ-a, štrajk se ne prekida sve do potpisivanja kolektivnog ugovora'', kaže Anić.

Dodaje da sindikati nisu bili protiv pregovaranja, ali uvjeti u protokolu su se sada promijenjenili.

(ne)usuglašen protokol

''Do jučer Vlada je inzistirala da se potpiše protokol koji je napravila Vlada HNŽ-a i koji je donesen jednostrano odnosno bez nas, a tvrdilo se da je donesen u suglasnosti sa sindikatom. U protokolu je bio član koji je govorio da se početkom pregovora obustavi štrajk'', rekao je Vuković, podcrtavajući da generalni štrajk neće zaustaviti dok se ne potpiše kolektivni ugovor.

''Zbog toga smo inzistirali da se potpiše usuglašeni protokol, u kojem će sindikat predložiti da se izbace sve odredbe koje ne odgovaraju sindikatima i sada smo to ipak uspjeli. Vlada je usvojila protokol koji odgovara sindikatu, a nadamo se da će tako postupiti i u pregovorima i ono što sindikat i zdravstveni radnici žele usvojiti i potpisati'', rekao je Vuković.

Rok 20 dana

Kako je pojasnio, krajnji rok za potpisivanje je 20 dana nakon današnjeg potpisivanja Protokola, i u tom razdoblju se mora usuglasiti tekst kolektivnog ugovora.

''Najdalje od danas, pet dana moramo sjesti na prvu sjednicu pregovaračkih krugova. Prosvjednici su ispoštovali svoj dio i nismo stavili šatore, a da nije potpisan protokol bilo bi više šatora i spremni smo doći i ostati ovdje ako bi nešto pošlo po krivu'', kazao je Vuković.

Nakon 20 dana, kaže Vuković, pet dana se može produžiti proces, a onda ukoliko se ne riješi, nastavljaju generalni štrajk s rigoroznijim mjerama.

Anić je dodao, kako se nadaju da će kao partneri završiti pregovore i u roku od 20 dana, na zadovoljstvo svih ljudi, pacijenata, sindikata i Vlade.

Iz sindikata su pozdravili sve one osobe u Vladi koje su uvidjele da je krajnji trenutak da se nešto pokrene.

Kopirati
Drag cursor here to close