Štrajk upozorenja

Štrajk policije HNŽ-a: Žalosno je da na ulici moramo tražiti novce koje smo zaradili

Vijesti / Flash | 07. 06. 2017. u 08:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Žalosno je da policija mora izaći na ulice da bi tražila svoj novac koji je pošteno zaradila, isplatite nam samo naše presude'', rekao je Povjerenik policijske stanice Mostar za sindikat Mustafa Škrilj na štrajku upozorenja pripadnika MUP-a HNŽ-a koji se održao ispred zgrade policije u Mostaru.

''Mi smo se ovdje okupili iz dva razloga, prvi je razlog nepoštivanje isplata pravomoćnih sudskih presuda, a drugi je razlog nepostojanje tijela policije, odnosno policijskog odbora bez kojeg policija ne može funkcionirati'', dodao je Škrilj.

Rekao je kako vlada Vlada HNŽ-a ima novca da isplati prve pravomoćne presude.

''Vlada to opstruira iz ne znam iz kojeg razloga. Policiji pada moral svaki dan sve više i više'', rekao je Škrilj.

Veselko Vukoja je rekao kako su policajci obezvrijeđeni i kako im nije drago što moraju prosvjedovati.

''Mi ne živimo od vozila i od uniformi, mi živimo od onoga što zaradimo, kao i svi drugi građani'', rekao je Vukoja i dodao kako je ovo štrajk za njihova prava.

 

Po riječima predsjednika Sindikata Kemala Đone, Vlada HNŽ-a godinama ignorira pravomoćne sudske presude i ne tretira jednako sve one koji su dobili tužbe protiv županijske Vlade zbog kršenja odredbi kolektivnog ugovora.

Po njegovim riječima, s obzirom na nepostojanje spomenutih struktura, policija se ne može zakonito popuniti niti postojeći policajci ne mogu dobiti unaprjeđenje.

''Nama nedostaje 230 policajaca, a oni se hvale kupovinom vozila za MUP. Van pameti je time se hvaliti jer su vozila osnovno sredstvo za rad'', istaknuo je Đono za Fenu.

Požalio se i na odnos Vlade HNŽ-a prema Sindikatu, odnosno izostanak socijalnog dijaloga.

''Vlada s nama ne želi razgovarati više od godinu dana. Ne postoji socijalni dijalog, žele samo neformalna sijela na kojima se ministar izdere na naše pregovarače. To više nećemo dopustiti. Ako žele pregovarati s nama, postoje protokoli i nećemo više pričati kao da smo na sijelu'', kazao je Đono.

Dodao je kako Vlada HNŽ-a opstruira proces arbitraže zbog čega policija ne može stupiti u generalni štrajk.

''Ometaju nam proceduru štrajka više od godinu dana. Ne možemo stupiti u štrajk jer poslodavac ne poštuje zakon i ne želi postići sporazum o poslovima koji se u vrijeme štrajka ne smiju prekidati, iako su po zakonu dužni to uraditi u roku od pet dana nakon uspostave arbitraže'', kazao je Đono.

U utorak je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, tijekom predaje 31 novog vozila policiji rekao kako nema razloga da sindikat policije reagira i da su ispunjene obveze pa i one iz ranijih razdoblja. Za to je rekao je izdvojeno dva milijuna maraka.

''Nema razloga da bilo tko najavljuje prosvjedne šetnje'', rekao je Herceg i dodao kako se policiji daje prioritet.

Rekao je i kako su plaćeni doprinosi te da je predviđeno 1,5 milijuna KM za noćni rad i rad blagdanima.



Podsjećamo, krajem svibnja ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda rekao je kako nema razloga za štrajk.

''Uhvatili smo ritam i radimo, zbog toga nema mjesta generalnom štrajku policije. Dio dugovanja po presudama je već isplaćen, dio će uskoro biti i pritisci su bespotrebni'', rekao je, između ostalog, Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close