Ublažavanje mjera

Strah u Srpskoj: Promjene u FBiH bi mogle narušiti cjelinu mjera u BiH

''Svi trendovi nam daju za pravo da razmišljamo o liberalizaciji mjera", kazao je Radojičić.
Vijesti / Flash | 24. 04. 2020. u 19:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić potvrdio je da se razmišlja o relaksaciji mjera, uvedenih nakon pojave korona virusa.

Popuštanja

"Trenutno imamo znatno smanjen broj osoba u kućnim izolacijama, a broj oporavljenih znatno je veći od broja lica koja su trenutno bolesna. Svi trendovi nam daju za pravo da razmišljamo o liberalizaciji mjera", rekao je Radojičić i dodao da 27. travnja određene posebne gradske mjere neće biti produžene, a primjenjivat će se mjere koje donese Republički stožer za vanredne situacije.

Na snazi ostaju mjere koje se odnose na obustavu javnog gradskog prometa, zabrane okupljanja na izletištima i teretanama u prirodi i rad gradskih karantena.

"S obzirom da su danas najavljene promjene u Federaciji BiH koje se odnose na funkcioniranje lokalnih karatena ocijenili smo da bi to moglo narušiti cjelinu mjera u BiH, te dovesti do različitog postupanja na granicama, narušiti čitav sustav zaštite i time ugroziti zdravstveno stanje", rekao je Radojičić nakon sjednice gradskog Stožera za vanredne situacije, izrazivši nadu da neće biti potrebe da se uvode restriktivnije mjere, ukoliko građani budu poštovali sve preporuke.

Oboljeli se ne javljaju

S obzirom da je jedna osoba u Vatrogasnoj jednici Banja Luka pozitivna na korona virus, "kao posljedica obiteljskog klastera", bit će reorganizifran rad te službe i Civilne zaštite.

Gradonačelnik je najavio da će od ponedjeljka biti pojačan nadzor trgovina, tržnice te radnji koje treba da počnu da rade sljedećeg tjedna, kao i domova za stare osobe.

U Banja Luci je od početka epidemije do danas značajno smanjen broj pacijenata, koji se javljaju na pregled zbog simptoma akutne respiratorne infekcije.

"Imamo bojazan da građani, koji imaju blage simptome, ne žele da se jave liječnicima, jer smatraju da im zdravlje nije ugroženo, što onemogućava da se vrši testiranje oboljelih i može da stvara lažnu sliku o kretanju virusa u populaciji", rekla je direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović i pozvala građane da se jave ukoliko osjećaju bilo kakve simptome respiratorne infekcije.

U tom gradu je evidentirano 16 pozitivnih na korona virus.

Kopirati
Drag cursor here to close