U HNŽ-u preminulo 6 osoba

BiH: 540 novozaraženih, 13 zaraženih umrlo

Mostar je među gradovima s najvećim brojem novozaraženih jer je tamo proteklog vikenda potvrđeno 156 takvih slučajeva.
Vijesti / Flash | 19. 10. 2020. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom vikenda preminulo je 6 osoba: muškarac iz Ljubuškog rođen 1954. godine, muškarac iz Mostara rođen 1949. godine, muškarac iz Mostara rođen 1937. godine, muškarac iz Ljubuškog rođen 1931. godine, muškarac iz Ljubuškog rođen 1940. godine i muškarac iz Čitluka rođen 1936. godine", priopćeno je iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ.

"Na bolničkom liječenju trenutno je 38 bolesnika, od kojih je 6 na invazivnoj i 2 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Otpušteno je 6 pacijenata.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar u petak, subotu i nedjelju testirano je 1170 uzoraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je bilo 204 i to: 156 iz Mostara, 22 iz Konjica, 8 iz Čapljine, 8 iz Stoca, 5 iz Čitluka, 4 iz Jablanice i 1 iz Ravnog.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su ukupno 7096 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi su 1634 rješenja", stoji na kraju priopćenja za javnost.

Koronavirus u BiH

U Bosni i Hercegovini danas je registrirano najmanje 540 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Preminulo je 13 osoba, 11 u Federaciji BiH, a dvije u Republici Srpskoj. Od ukupnog broja novooboljelih, u Federaciji BiH zabilježeno je 285, a u Republici Srpskoj 255 slučajeva.

Koronavirusom je zaražena i predsjednica kriznog stožera Sarajevske županije Aida Pilav.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je u ponedjeljak kako je epidemiološka situacija loša u četiri od deset županija koliko ih ima u tom entitetu te je dodao kako za sada nema potrebe za uvođenjem drastičnih mjera ograničenja a one će se uvoditi samo ukoliko brojke postanu tako velike kao u drugim europskim državama.

"U cijeloj Europi je došlo do naglog skoka pa tako i kod nas. Ipak, gledajući incidencu, mi još nismo na tim razinama. Slovenija je imala incidencu preko 160 kad je BiH bila na 80, a u Federaciji još i manje", kazao je Čerkez za portal Klix pojašnjavajući kako se nove restrikcije uvode u državama u kojima je incidenca odnosno broj novozaraženih na stotinu tisuća stanovnika u tjednu veći od 300. 

No za novim mjerama ipak su posegnuli u Islamskoj zajednici BiH čiji je poglavar Husein Kavazović u ponedjeljak odlučio kako će imami svoje propovijedi u džamijama tijekom molitve petkom morati skratiti na pet minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close