Na čekanju

Gladni, žedni i promrzli: Migranti na Vučjaku u sve lošijim uvjetima dočekuje zimu

Gladni, žedni i promrzli planiraju kako da preko Bosne i Hercegovine pređu u Hrvatsku, a zatim i u ostale zemlje Europske unije (EU).
Vijesti / Flash | 21. 11. 2019. u 11:53 Anadolija
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko stotina migranata, većinom iz Pakistana i Afganistana, uprkos teškim uvjetima, pogoršanim dolaskom hladnijih dana i nedostatkom osnovnih potrepština, i dalje boravi u privremenom prihvatnom kampu Vučjak kod Bihaća, javlja Anadolu Agency (AA).

Gladni, žedni i promrzli planiraju kako da preko Bosne i Hercegovine pređu u Hrvatsku, a zatim i u ostale zemlje Europske unije (EU).

Kamp, u kojem migranti borave u šatorima, nije spreman za zimske uvjete, a pomoć koja im je posljednjih dana stigla, bit će im dovoljna tek za određeno vrijeme.

Foto: Anadolija / Stotine migranata na Vučjaku u sve lošijim uvjetima dočekuje zimu

Europska unija (EU) i humanitarne organizacije više puta su upozoravale na stanje u kojem se nalazi kamp i pozivale na njegovo hitno zatvaranje. Ukoliko se u narednom periodu ne pronađe rješenje, kriza će, izgledno je, biti dodatno produbljena.

U kampu nemaju dovoljne količine vode, a i sanitarni uvjeti su vrlo loši.

Humanitarne organizacije rade neumorno kako bi migranti u kampu mogli dobiti obrok, ali često ne mogu odgovoriti na potrebe svih.

Ruku pomoći nedavno je pružio i Crveni polumjesec Turske, a konvoj od pet šlepera krenuo je 15. studenog iz Turske i dovezao 108 šatora, 3.000 deka, kao i veće količine hrane i zimske odjeće.

Muhamed Ćehić, član mobilnog tima Crvenog križa za Bihać, kazao je kako se u kampu trenutno nalazi oko 700 migranata, ali da taj broj konstantno raste.

Pojasnio je i kako Crveni križ radi sve što može kako bi pomogao ovim ljudima te da im dnevno podijele dva obroka.

”U ovom kampu Vučjak najviše ima ljudi iz Pakistana, Afganistana, ima ih nešto malo i iz Indije, Bangladeša, Kašmira...”, rekao je Ćehić.

Dodao je kako migranti ne žele ostati u Bosni i Hercegovini te upozorio kako se zima približava što će dodatno otežati uvjte u kampu.

- Griju se skupljajući grane po šumi -

U kampu se nalaze samo muškarci, a u okolnim šumama skupljaju grane kako bi se barem malo ugrijali i nešto skuhali.

Tijekom dana odlaze do Bihaća i tu, skladno skromnim mogućnostima, kupuju neophodne namirnice, a navečer se vraćaju u kamp.

Iz kampa, grupa njih, za vrijeme dnevnog svjetla, nastoji kroz šumu preći u Hrvatsku.

Foto: Anadolija / Stotine migranata na Vučjaku u sve lošijim uvjetima dočekuje zimu

Jedan od njih pokazuje puteljak kroz šumu i govori ”Ovo je put koji vodi u Italiju“.

Za taj dugi put im je potreban i novac, koji nastoje zaraditi prodajom jela drugim migrantima ili naplaćuju punjenje telefona.

- Žale se na ophođenje hrvatske policije -

Mnogi od njih su više puta pokušavali preći granicu, ali bi ih uhvatila hrvatska policija i vratila nazad. Ističu kako im je ponašanje hrvatske policije jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju.

Mustafa je prije godinu krenuo na put iz Pakistana. Do sada je pet puta pokušao preći granicu.

”Želim otići u Italiju, ali su me svaki put uhvatili. Hrvatska policija, kad nas uhvati, uzme nam sve što imamo. Štoviše, uzimaju nam i cipele i kapute i tako nas po hladnom vremenu vraćaju nazad“, tvrdi Mustafa.

Dodao je kako ne žele smetati ljudima na svom putu i da zbog toga uvijek biraju prolazak kroz šumu.

Ipak, na granici, tvrdi on, suočavaju se s nehumanim ophođenjem prema njima.

U Bosnu i Hercegovinu iz Pakistana je došao pješice.

”Ovdje svi žele otići u drugu europsku zemlju. Želimo tamo raditi, zarađivati i ostatak slati obiteljima“, pojasnio je Mustafa.

Afganistanac Omer, prije nego što je došao u Bosnu i Hercegovinu, godinu je proveo u Turskoj. Ukazao je na mnoge probleme s kojima se suočavaju u kampu Vučjak.

”Ovdje nema vode, nema hrane, nemamo čak ni cipela”, požalio se Omer.

U Bosnu i Hercegovinu je došao preko Grčke, Sjeverne Makedonije i Srbije, a preko Hrvatske i Slovenije želi preći u Italiju, a potom u Belgiju.

I Enver iz Pakistana, koji želi preći u Njemačku, žali se na uvjete u kampu Vučjak ističući kako nemaju toaleta, hrane ni mjesta na kojem mogu spavati.

Svjestan je da je zima na vratima, a dodaje kako je nedostatak vode veliki problem.

”Osim toga, spavamo na zemlji, trebaju nam pokrivači“, rekao je on.

Migrantska kriza donijela je i brojne probleme Bihaću i okolnim mjestima. S obzirom na to da se nalazi blizu granice s Hrvatskom, svaki dan na to područje dolazi novi broj migranata, a vlasti i dalje nemaju rješenje kako olakšati teret i upravljati migrantskom krizom.

Kopirati
Drag cursor here to close