Brzi odgovor

Stotine američkih vojnika na vojnoj vježbi u BiH

Vježbu "Brzi odgovor 21", kojom rukovodi zapovjedništvo američke vojske za Europu i Afriku (USUCOM), dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom kontinentu
Vijesti / Flash | 10. 05. 2021. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je u ponedjeljak kako će se u njegovoj zemlji u drugoj polovici svibnja provesti vježba na kojoj će, uz vojnike iz BiH, sudjelovati i oko 700 pripadnika vojske Sjedinjenih Američkih Država. 

Vježbu "Brzi odgovor 21", kojom rukovodi zapovjedništvo američke vojske za Europu i Afriku (USUCOM), dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom kontinentu, s ciljem uvježbavanja obrane Europe odnosno odvraćanja od moguće agresije.

U tim je vježbama, koje nose zajednički naziv "Branitelj Europe 21", planirano sudjelovanje 28 tisuća vojnika iz 26 država koje su članice NATO-a, ali i onih koje su izvan tog saveza poput BiH.

"Vježba će pokazati spremnost SAD-a da u neposrednoj reakciji u Europu pošalju snage jačine divizije kao sredstvo odvraćanja agresora ili kao odgovor na agresiju", kazao je Podžić.

Regionalni dio te vježbe odbijat će se na vojnim poligonima, uključujući one Hrvatskoj, a u BiH na poligonima Manjača, Glamoč te u zračnoj luci Dubrave kod Tuzle. S bosanskohercegovačke strane u vježbi će sudjelovati oko 500 vojnika iz sastava bataljuna lakog pješaštva.

Vježbu je odobrilo Predsjedništvo BiH 2020., a na to je pristao i sadašnji predsjedatelj državnog vrha Milorad Dodik, unatoč prijetnjama koje je iznosio kao predsjednik Republike Srpske da to nikada neće dopustiti. Dodik je i gorljivi protivnik približavanja BiH članstvu u NATO-u iako je taj cilj definiran vanjskopolitčkom stretegijom, ali i Zakonom o obrani BiH.

"Nije u interesu RS, pa ni Dodika provocirati oko te vježbe", kazao je u ponedjeljak ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić za televiziju N1 dodajući kako očekuje da će vježba proteći bez poteškoća.

Glavnina američkih vojnika u BiH stiže 14. svibnja, a vježba počinje tri dana kasnije i trajat će do 2. lipnja, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close