Stolac

Obilježena 27. obljetnica zločina u logoru Koštana bolnica

Tijekom ljeta i jeseni 1993. godine logoraši su saslušavani, a potom mučeni i maltretirani, nakon čega su mnogi od zadobijenih ozljeda kasnije preminuli.
Vijesti / Flash | 04. 08. 2020. u 22:02 BHRT
Obilježena 27. obljetnica zločina u logoru Koštana bolnica

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši logoraši općine Stolac obišli su objekat nekadašnje Koštane bolnice u Stocu u kojem je 1993. godine bio logor Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Time su obilježili 27. obljetnicu zločina počinjenih na ovom mjestu.

Udruženje logoraša Općine Stolac i ove godine, uprkos pandemiji koronavirusa, obilježilo je 27. obljetnicu zločina nad logorašima ove općine.

Pored nekadašnje Koštane bolnice položeno je cvijeće i odana počast civilima koji su mučki ubijani u vremenu dok je u tom objektu bio logor Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Bolnica, nekada čuvena po liječenju koštanih oboljenja, u svibnju 1993. godine pretvorena je u sabirni logor i uskoro je postala mučilište za građane bošnjačke nacionalnosti iz Stoca i okolnih sela.

Tijekom ljeta i jeseni 1993. godine logoraši su saslušavani, a potom mučeni i maltretirani, nakon čega su mnogi od zadobijenih ozljeda kasnije preminuli.

''Na današnji dan, 4.8.1993. godine, Stolac je napustilo i posljednih 3 i pol tisuće Bošnjaka – žena, djece i staraca, a prije toga je oko 3 tisuće muškaraca završilo u logorima. Koštana bolnica danas je nešto veliko, nešto što mi ne možemo zaboraviti. Koštana bolnica nama vraća ta sjećanja. Ja sam kao dijete boravio tu tri dana i dvije noći. To je u mom životu nešto najteže što sam propatio'', kazao je Amer Đulić, predsjednik Udruženja logoraša Općine Stolac i jedan od najmlađih logoraša

''Kao pripadnik Armije tu sam doveden, u Koštanu bolnicu. Sve sam preživio, ostao sam živ, moj najbolji prijatelj i ratni drug je ubijen poslije u logoru, kao i dio moje obitelji, od strane HVO-a'', izjavio je Senad Šetka, bivši logoraš logora Koštana bolnica

Trenutno se pred Sudom Bosne i Hercegovine sudi bivšim pripadnicima HVO-a kojima se na teret stavlja da su fizički i psihički maltretirali civile zatvorene u Koštanoj bolnici, dok je Haški tribunal u studenom 2017. godine pravomoćno osudio tzv. Hašku šestorku na ukupno 111 godina zatvora, između ostalog i za zločine počinjene u Koštanoj bolnici.

Kopirati
Drag cursor here to close