Sigurnosna situacija

Stock pohvalio angažman Bosne i Hercegovine na planu jačanja globalne sigurnosti

Pohvalio je Bosnu i Hercegovinu i centralnu ulogu koju su policijske snage naše zemlje imale u nekim zajedničkim operacijama
Vijesti / Flash | 18. 10. 2017. u 13:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik Interpola Jurgen Stock pohvalio je angažman Bosne i Hercegovine na planu jačanja globalne sigurnosti.

U izjavi za medije nakon sastanka s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem i direktorima policijskih agencija na državnom nivou, istaknuo je da njegova posjeta Bosni i Hercegovini dolazi u kontekstu izuzetne promjene međunarodne sigurnosne situacije, podcrtavajući da ove nove okolnosti zahtijevaju od svih da se bolje organiziraju, surađuju i razmjenjuju informacije i podatke.

''Od međunarodnog terorizma, organiziranih kriminalnih grupa i cyber-kriminala, naše zajednice se suočavaju sa cijelim nizom prijetnji koje sve skupa zajedno moramo rješavati'', kazao je Stock, navodeći da se radi o izuzetno kompleksnim prijetnjama te da nijedna zemlja nije u situaciji da se s njima sama izbori.

 



U tom kontekstu, pohvalio je Bosnu i Hercegovinu i centralnu ulogu koju su policijske snage naše zemlje imale u nekim zajedničkim operacijama, ilustrirajući to rezultatima operacije, kodnog naziva 'Trigger', usmjerene na borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u čijoj je realizaciji sudjelovalo ukupno 7.800 policijskih službenika iz 23 zemlje, te evidentirano 149 hapšenja i zaplijenjena određena količina vatrenog oružja i eksploziva.

Generalni tajnik Interpola je dodao da je to učinjeno zahvaljujući naporima zemalja kao što je BiH, te da je spomenuta operacija rezultirala pokretanjem 80 dodatnih istraga u kojima je još jednom akcentirana vrijednost efikasne razmjene informacija i zajedničkog angažmana.  

Istovremeno, podsjetio je na činjenicu da je Ured Interpola u Sarajevu 2003. godine postao jedan od prvih ureda koji se priključio na globalnu Interpolovu komunikacijsku mrežu, odnosno sustav na koji su, u međuvremenu, priključeni svi granični prijelazi u BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je razgovore i razmjenu mišljenja o ključnim sigurnosnim izazovima ocijenio izuzetno važnim, naglašavajući spremnost BiH da se i nadalje angažira na jačanju i proširivanju suradnje s Interpolom.

''Razgovarali smo o puno konkretnih stvari, o tome kako možemo da proširimo i nadogradimo daljnju suradnju između Bosne i Hercegovine i Interpola'', kazao je Mektić nakon sastanka, podsjećajući da su 192 zemlje u svijetu članice Interpola, koje godišnje prema Interpolu pošalju oko tri milijarde različitih upita.

Izrazio je zadovoljstvo time što je generalni sekretar govorio pohvalno o BiH kao zemlji-članici Interpola, istaknuvši odlučnost BiH da se i nadalje angažira i vlastite kapacitete stavi na raspolaganje.

Mektić se osvrnuo na situaciju koja bi mogla proisteći iz aktualnih događanja u Siriji i Iraku, a u vezi s tzv. ISIL-om, odnosno na mogućnost povratka određenog broja boraca, stranih državljana, te na potrebu razmjene analiza i podataka na tom planu.

Također, ukazao je na potrebu da BiH uputi oficira za vezu u sjedište Interpola u Lionu.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o jačanju kapaciteta za borbu protiv organiziranog i cyber-kriminala, te mogućnostima u pogledu praćenja i suzbijanja različitih oblika financijskog kriminala, odnosno pranja novca, kao i o načinima korištenja novih servisa Interpola za brzu razmjenu sigurnosnih informacija i podataka.



Kopirati
Drag cursor here to close