Veliki uspjeh

Stočanka odlikovana ordenom britanske kraljice

Počasni MBE se dodjeljuje nebritanskim državljanima za njihov rad od značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo.
Vijesti / Flash | 23. 10. 2019. u 19:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Ediba-Bakira Trbonja-Kapić sa britanskim veleposlanikom Fieldom

Ediba-Bakira Trbonja-Kapić dobitnica je ordena počasne pripadnice najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva (Member of the Most Excellent Order of the British Empire - MBE) koji joj je, u ime Njenog veličanstva Kraljice Elizabete II, uručio veleposlanik Matthew Field u srijedu na ceremoniji u Sarajevu.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Matt Field (@mattfielduk)

Ovo prestižno priznanje, Ediba je primila za svoj rad u Britanskom veleposlanstvu u Bosni i Hercegovini, ali i za rad na unapređenju odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine. Počasni MBE se dodjeljuje nebritanskim državljanima za njihov rad od značaja za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Foto: PR / Stočanka odlikovana ordenom britanske kraljice

Ediba-Bakira Trbonja-Kapić je rođena Stočanka, koja posljednjih dvanaest godina radi u Britanskom veleposlanstvu u Sarajevu kao šefica kabineta britanskog veleposlanika. Prije toga je radila za Europsku uniju, Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini.

Ediba se ovom prilikom zahvalila na ukazanoj časti.

''Ovo priznanje je velika čast i podstrek za nastavak rada. Privilegija je raditi u okruženju kakvo je Britansko veleposlanstvo, sa ljudima i stručnjacima koji, osim što savjesno rade svoj posao, svakodnevno rade i na dobrobiti Bosne i Hercegovine''. kazala je Trbonja-Kapić.

Red Britanskog Carstva je britanski viteški red kojeg je uspostavio Kralj George V 1917. godine sa ciljem da se oda priznanje tisućama ljudi koji su služili na neborbenim pozicijama tijekom Prvog svjetskog rata. Danas, vođa Reda je Njeno veličanstvo Kraljica Elizabeta II. Njeno veličanstvo je osobno odobrilo dodjelu ovog priznanja, na preporuku premijera koji je opet djelovao po savjetu Odbora za dodjelu priznanja - kojeg čine viši civilni službenici i nezavisni eksperti.

Foto: PR / Stočanka odlikovana ordenom britanske kraljice

Veleposlanik Field je kazao kako mu je iznimna čast dodjeliti ovo priznanje baš Edibi.

''U prethodnih dvanaest godina, Ediba je neumorno radila u Britanskom veleposlanstvu za dobrobit građana i Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine. Od kada sam prošle godine preuzeo ovu dužnost, vidio sam mnoge primjere njenog nesebičnog i posvećenog rada. Ediba svoj posao obavlja srcem i sa željom da usreći svoje sugrađane. Od organiziranja pomoći za ugroženu djecu širom BiH, do spektakularnog emotivnog podsjećanja na Olimpijadu ‘84 kada je pomogla Upravi Grada Sarajeva da Torvill i Dean ponovo otkližu svoj Bolero u Sarajevu. Ediba sa podjednakom pažnjom i empatijom razgovara sa preživjelim i porodicama stradalih u konfliktu, dok iznose svoja potresna iskustva, kao i sa visokim zvaničnicima, članovima kraljevske porodice, pa i holivudskim zvijezdama. Veoma sam joj zahvalan na svemu što čini kako bi unaprijedlili odnose između UK i BiH'', kazao je veleposlanik Field.

Kopirati
Drag cursor here to close