Savjeti

Što treba učiniti prije potresa?

Nekoliko je stvari koje možete učiniti prije potresa kako biste se zaštitili!
Vijesti / Flash | 31. 12. 2020. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi uvijek znali što raditi u takvim situacijama Grad Zagreb i Ured za upravljanje u hitnim situacijama nude upute s informacijama. A s obzirom da se potresi često osjete i na našim područjima, nije loše pročitati ove savjete.

Što treba učiniti prije potresa?

Nekoliko je stvari koje možete učiniti prije potresa kako biste se što bolje pripremili i zaštitili sebe, svoju obitelj i svoju imovinu:

1. Popravite neispravne električne instalacije, plinske i vodovodne cijevi. Ako je moguće, ugradite fleksibilne cijevi za plin i vodu kako bi se izbjeglo njihovo pucanje.

2. Držite velike i teške predmete na nižim policama. Dobro pričvrstite visoke, plitke ormare te police, ogledala i okvire slika na zidove.

3. Onemogućite gibanje pokretnih (na kotačićima) dijelova namještaja (TV i kompjutorski stolići i slično) i tehničke opreme (termoakumulacijske peći, klima-uređaji i slično).

4. Boce, staklo, porculan i druge lako lomljive predmete držite u niskim zatvorenim ormarićima.

5. Brave će spriječiti ispadanje sadržaja iz ormara.

6. Ako je moguće, provjerite stanje temelja.

7. Ako su temelji dobri, manja je vjerojatnost da će kuća biti oštećena.

8. Pronađite “sigurna“ mjesta u svakoj sobi, čvrst stol ili nosivi zid koja će vam poslužiti kao zaklon za vrijeme potresa.

9. Nadohvat ruke spremite baterijsku svjetiljku, baterijski radio, zviždaljku i komplet prve pomoći.

10. Uvijek imajte određene zalihe hrane i pića (prije svega vode).

11. Sa članovima svoje obitelji odredite dva mjesta za sastajanje nakon potresa. Prvo u blizini kuće (na nekoj otvorenoj površini), a drugo izvan susjedstva (u slučaju da niste u mogućnosti doći do kuće). Svatko u obitelji mora znati mjesto i adresu sastanka.

Kopirati
Drag cursor here to close