Konferencija

Što to mlade tjera iz BiH?

Neki od rezultata "MEASURE-BiH" istraživanja naglašavaju da unaprjeđenje javnih usluga, prije svega obrazovanja i borba protiv korupcije treba da budu najviši prioriteti vlasti da mladi ne bi odlazili iz zemlje.
Vijesti / Flash | 27. 09. 2019. u 15:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencija "Zemlja za mlade? - Istraživanje budućnosti BiH", održana je u petak povodom završetka USAID-ovog projekta "MEASURE-BiH".

Na konferenciji su prikazani rezultati istraživanja u oblastima korupcije, zapošljavanja, pokretanja biznisa, položaja mladih žena u bh. društvu i tržištu rada, a sve je objedinjeno u naučne radove predstavljene tijekom konferencije.

Foto: PR / Konferencija Zemlja za mlade? - Istraživanje budućnosti BiH

Konferenciju je otvorila direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick, koja je istaknula da su korupcija, politička podobnost i loše poslovno okruženje doveli do svojevrsne besperspektivnosti, što je rezultiralo odlaskom mladih ljudi u potrazi za boljim mogućnostima za život. 

''Jedan od najvećih problema s kojima se BiH trenutno suočava je pitanje odlaska mladih ljudi. Napredak zabilježen prije 24 godine je izblijedio. Korupcija, politička podobnost i loše poslovno okruženje smanjuju mogućnosti za mlade. Kako možemo zaustaviti ove negativne trendove je jedna od tema današnje konferencije. Cilj je potaći ljude da se uključe u ove razgovore, kako bi mladi razmislili o svojoj budućnosti, potražili rješenja i ostali u BiH'', izjavila je Eslick. 

 


Konferencija je podijeljena u tri panel diskusije. Prva diskusija je bila usmjerena na korupciju, nisku kvalitetu javnih usluga i odlazak mladih iz BiH, druga na tržište rada i mogućnosti zapošljavanja mladih, a treća na opredijeljenost i prilike za poduzetništvo mladih u BiH. 

"MEASURE-BiH" je projekt Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID), koji je u proteklih pet godina radio na izgradnji kapaciteta USAID-a za monitoring i evaluaciju, odnosno procjenu utjecaja njegovih razvojnih projekata. 

Neki od rezultata "MEASURE-BiH" istraživanja naglašavaju da unaprjeđenje javnih usluga, prije svega obrazovanja i borba protiv korupcije treba da budu najviši prioriteti vlasti da mladi ne bi odlazili iz zemlje. 

Foto: PR / Konferencija Zemlja za mlade? - Istraživanje budućnosti BiH

Istraživanje ukazuje da su ključni uvjeti za ostanak mladih suzbijanje nepotizma pri zapošljavanju, povećanje kvaliteta obrazovanja, s tim da sveučilišno obrazovanje povećava šansu mladih da nađu zaposlenje osam puta.

Unaprjeđenje obrazovnog sustava poboljšat će prilike mladih u BiH da rade u zanimanjima po svom izboru. Poticanje srednjeg i visokog obrazovanja za žene smanjilo bi rodne razlike na tržištu rada i povećalo radnu snagu u BiH.

Također, ukoliko im obrazovanje pruži odgovarajuće vještine i znanja, mladi će imati veću želju da se oprobaju kao poduzetnici. Trenutna medijska slika o poduzetnicima u značajnoj mjeri odvraća mlade od osnivanja vlastite firme.  

Kopirati
Drag cursor here to close