Novi kreveti za migrante

Što sve čeka migrante u Salakovcu?

Novi kreveti dočekat će migrante u obnovljenim objektima u Izbjegličkom centru u Salakovcu.
Vijesti / Flash | 15. 05. 2018. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbjeglički centar u Salakovcu u blizini Mostara spreman je za dolazak migranata. Izvršavaju se završni radovi u pripremi smještaja. Migranti će dobiti  vlastite sobe u kojima su kreveti i ormari, te  će imati zajedničke zahode posebno za muškarce i žene.

Foto: Bljesak.info / Dio prostorija je u pripremi 

Imat će na raspolaganju zajedničke prostorije poput dnevnog boravka i kuhinje. Vrlo vjerojatno će im biti osiguran i prevoditelj.

Spremni za migrante

Upravnik centra Edin Denjo je  za Bljesak.info rekao kako ne zna koliko će migrata doći, ali kako misli da će u centru biti smještene obitelji s djecom, te ugrožene skupine.

''Ministrica Borovac je rekla da su vrata Centra otvorena za migrante. Pripreme su kraju. Sve će biti spremno za njihov doček'', rekao je Denjo.

Denjo je rekao kako u izbjegličkom centru trenutno boravi oko 40 izbjeglica.

''Većinom se  radi o obiteljima kojima je priznat status izbjeglica i koje imaju osigurano zdravstveno osiguranje, djeca idu redovito u školu. Vrlo vjerojatno migranti koji dođu bit će posebno odvojeni'', rekao je Denjo.

Novi smještaj za migrante

Denjo nam je objasnio kako se u Salakovcu nalaze Izbjeglički centar i Centar za readmisiju koji je namijenjen za prihvat bh. državljana koji se po sporazumima o readmisiji vraćaju u BiH.

Rekao je kako je potrebno osigurati smještaj za sve izbjeglice i migrante. Dodao je da ukupno imaju osam objekata na raspolaganju za potrebe oba centra. Istaknuo je da su tri objekta obnovljena, tako da će migrante dočekati novi smještaj koji nitko nije koristio.

Foto: Bljesak.info / Radovi idu punom parom 

Podsjećamo, Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac izjavila je da će na sjednici Vijeća ministara to ministarstvo ponuditi da se vrata izbjegličkog centra u Salakovcu otvore za migrante, u prvom redu za obitelji sa djecom i djecu bez roditeljskog staranja.

Dodala je da će ponuditi da se ovaj izbjeglički centar pretvori u privremeni centar za tražitelje azila, te dodala da je Salakovac spreman da odmah primi  296 osoba. Borovac je najavila da će BiH aktivirati Fond za migrante kojem je  pristupila krajem 2016. godine i tako povući značajna sredstva iz ovog fonda.

Foto: Bljesak.info / WC-ovi će biti zasebni

Komesarka za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović izrazila je uvjerenje da će bosanskohercegovačke vlasti doći do suglasnosti o tome da pitanje migranata u Bosni i Hercegovini treba rješavati u skladu s ljudskim pravima, iako povećan broj dolazaka tražitelja azila i drugih migranata predstavlja socijalni i ekonomski izazov.

Komesarka je u pismu Vijeću ministara BiH povodom uvjeta u kojima se nalaze tražitelji azila i migranti koji pristižu u BiH, konstatirala da je dosada za smještaj osoba koje su izrazile namjeru da zatraže azil korišten jedino azilantski centar u Delijašu u Trnovu, čiji smještajni kapacitet iznosi 154 mjesta.

Također je napomenula da je, po podacima UNHCR-a, 1.138 izbjeglica i migranata ušlo u BiH. Bh. vlastima predana su 253 zahtjeva za međunarodnu zaštitu od siječnja do 31. ožujka te Mijatović naglašava da njihovi zahtjevi moraju biti procesuirani pravedno i efikasno. 

Kopirati
Drag cursor here to close