Nepojedeni burek

Što su to sporni članci zbog kojih je sve puklo?

Vijesti / Flash | 03. 08. 2016. u 07:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema dogovoru Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, čelnika SDA i SNSD-a, u Mehanizmu koordinacije bila bi umanjena uloga županija. Dok s jedne strane Izetbegović tvrdi kako je sve ranije dogovoreno i da nema nikakvih prevara, lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, tvrdi suprotno.

''U načinu odlučivanja eliminirane su ustavne nadležnosti, bilo da su one podijeljene ili isključive. U konkretnom slučaju se to odnosi na županije i sporni članak 2 i članak 3'', rekao je Čović požalivši se na sastanak, koji će izazvati reakciju s hrvatske strane i dovesti do još jedne, tko zna koje po redu, krize u Bosni i Hercegovini.

Članak 3

Naime, prema članku 3, način odlučivanja u svim tijelima koja se uspostavljaju je konsenzus. Kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje odluka u tijelima ''obvezno čine ovlašteni predstavnici Vijeća ministara, Vlade RS-a i Vlade FBiH i županija, a sukladno ustavnim nadležnostima za materiju koja se razmatra na sjednici, odnosno koja je predmet odluke''. Također se navodi da sve odluke usvojene u različitim tijelima sustava koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu koordinacije u roku od 10 dana od njihovog donošenja, a od strane ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade FBiH.

Večernji list danas piše kako je Federacije dobila ulogu supervizora županija te da bi Mehanizam koordinacije čak i u slučaju kada bi bio prihvaćen u Vijeću ministara BiH, donio probleme u praktičnoj primjeni, ali i političkim odnosima.

''Uvođenjem klauzule da 'sve odluke usvojene u različitim tijelima sustava koordinacije, mogu biti preispitane pred višim tijelom u sustavu koordinacije u roku od 10 dana od njihova donošenja, a od ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara, predstavnika Vlade Federacije BiH i predstavnika Vlade Republike Srpske' dovest će do velikih problema'', piše Večernji list navodeći kako se ovim želi ojačati ulogu entiteta, a umanjiti važnost županija.

Hrvati (ipak) šute

Izetbegović je pak pojasnimo medijima, nakon što nije dočekao Čovića na sastanku, kako je problem bio u tome što bi u ranijem mehanizmu sudjelovalo oko 1.000 ljudi, te u slučaju da se jedan razboli odluke važne za državu bile bi blokirane.

''U novom dogovoru predviđen je jedan kvorum. Neće biti nikakve mogućnosti preglasavanja ili zadiranja u nadležnosti županija. Nikome ne pada na pamet da bilo koga preglasava ili da se ulazi u nadležnost županija'', rekao je Izetbegović, koji je ranije optužio Čovića da stvara umjetnu krizu i da krize neće biti osim ako to Čović ne želi.

Podrška sporazumu Izetbegovića i Dodika naišla je na odobravanje sa svih strana. Podržali su ga svi ključni strani igrači u BiH, a ulje na vatru dolio je nedolazak Čovića na susret s Izetbegovićem. Dok su pljuštale vijesti o novom kafanskom sastanku i velikom porazu hrvatske politike, nakon čega ništa više neće biti isto, hrvatska strana, nije bila glasna. Osim prepucavanja glavnih likova preko intervjua u sarajevskim novinama, mediji su dobili tek nekoliko priopćenja hrvatskih ''sitnih igrača'', dok se vrh bavio predizbornim aktivnostima i posvećenju crkvice.

Kopirati
Drag cursor here to close