ZDK

Što radi Zavod za javno zdravstvo dok ljudi umiru od H1N1?

''Kako prepoznati simptome, koliko kod sebe, toliko i kod drugih, kako se zaštititi – neka su od pitanja na koje žele znati odgovore. Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona, međutim, šuti'', navodi NS
Vijesti / Flash | 31. 03. 2018. u 22:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / H1N1

Naša stranka (NS) reagirala je u subotu povodom stanja u zdravstvu Zeničko-dobojske županije, navodeći da je u Zenici u posljednje vrijeme pet osoba umrlo od virusa H1N1, te da među građanima vlada zabrinutost.

''Kako prepoznati simptome, koliko kod sebe, toliko i kod drugih, kako se zaštititi – neka su od pitanja na koje žele znati odgovore. Zavod za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona, međutim, šuti'', navodi NS u priopćenju za javnost.

Članica Predsjedništva NS-a i vijećnica u Gradskom vijeću Zenice Sanja Renić ističe da je davanje odgovora na spomenuta pitanja minimum onoga što je u opisu posla Zavoda za javno zdravstvo ZDK-a.

''Oni trebaju provoditi mjere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, što podrazumijeva rano otkrivanje izvora i putova širenja zaraze prema prijavama zaraznih bolesti iz ambulanti opće medicine, bolnica i laboratorija. Također, trebaju da prate provođenje općih mjera i da budu spremni za provođenje ostalih mjera u iznimnim situacijama'', podsjeća Renić, navodeći da tako stoji u opisu njihovog posla.

Nadalje se pita - što je ovo, ako nije iznimna situacija, insistirajući na informacijama u vezi s novonastalom situacijom.

''Moramo pod hitno znati što su po pitanju zaraza virusom H1N1 uradili. Ako nisu ništa, što pretpostavljam, jer da jesu već bi se pohvalili, Vlada ZDK-a mora pokrenuti pitanje njihove odgovornosti za ovakvu situaciju. Umjesto brige za stanovništvo, mi smo u prilici da vidimo kako su novac usmjerili kreativno, u luksuzno izdanje Izvještaja o zdravlju građana grada Zenica i to za 2016-godinu'', navodi Renić.

Istovremeno, ističe da su se ograničili na grad, iako su kantonalna institucija.

''Smrtni slučajevi od gripe ako i uđu u Izvještaj za 2018. godinu, to ćemo saznati 2020-te. Podsjećam još jednom, radi se o instituciji koja treba da prevenira a ne sa dvije godine zakašnjenja konstatira'' navodi Renić, priopćeno je iz NS-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close