FBiH

Što prije uspostaviti Registar pedofila

Prijedlog zakona, na osnovu kojeg bi se trebao uspostaviti Registar, je još u svibnju 2019.godine u proceduru uputila zastupnica Lana Prlić.
Vijesti / Flash | 19. 11. 2019. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH što prije mora uspostaviti Registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima, poruka je sa okruglog stola koji je organizirao portal Javna Rasprava. 

Prijedlog zakona, na osnovu kojeg bi se trebao uspostaviti Registar, je još u svibnju 2019.godine u proceduru uputila zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP BiH) u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Lana Prlić. Međutim, ovaj zakon se još uvijek nije našao pred federalnim parlamentarcima. 

Foto: PR / Okrugli stol koji je organizirao portal Javna Rasprava

Prema istraživanju portala Javna Rasprava, donošenje ovog zakona podržava preko 90% građana i građanki. 

Uvodničarke na okruglom stolu su bile Lana Prlić, predlagačica ovog zakona, Elizabeta Lukačević iz Bira za ljudska prava Tuzla i Adna Hanić-Zalihić, vanjska suradnica Zakonodavno-pravne komisije Parlamenta FBiH, nazočili su članovi članice više nevladinih organizacija, državnih institucija i političkih stranaka. 

Prema riječima gospođe Lukačević: ''Uporište za donošenje ovog zakona je Konvencija o pravima i zaštiti djeteta. BiH je potpisivanjem ove konvencije preuzela obaveze da će zaštititi djecu u svim segmentima. Pored ove i Konvencija Vijeća Europe o zaštiti i prevenciji od svih oblika seksualnog nasilja, nalaže prikupljanje i čuvanje podataka vezano za seksualno iskorištavanje djece.''

Adna Hanić-Zalihić, koja je radila na tekstu ovog zakona smatra da se o ovoj temi premalo govori, te da je osim kaznenih mjera neophodna i kontrola počinitelja i uspostavljanje mehanizama za njihovo vraćanje u društvenu zajednicu, a za to je ''neophodno uspostavljanje registra pravosnažno osuđenih  osoba za kaznena djela seksualnog nasilja i iskorištavanja, odnosno registar pedofila''. 

Prema riječima Lane Prlić, predlagačice ovog zakona, ''ovaj zakon je veoma bitan za našu djecu, budući da ih trebamo zaštititi''. Posebno je problematično što u regiji tek Federacija BiH, Brčko distrikt i Crna Gora nemaju donesen ovakav zakon.

''Na ovaj zakon, koji je upućen u proceduru još u svibnju 2019. godine, Vlada FBiH je dala negativno mišljenje, navodeći da je potrebno najprije izmijeniti Kazneni zakon FBiH'', kazala je Prlić podsjećajući da u Republici Srpskoj imamo ''primjer da je prvo uspostavljen Registar pa je tek onda izmijenjen Kazneni zakon''.

Sa okruglog stola je poručeno i da ne bi trebao biti nikakav problem na istoj sjednici izmijeniti oba zakona, pogotovo zbog činjenice da su i izmjene Kaznenog zakona upućene u proceduru još 2018. godine.

Zastupnica Prlić je također najavila da će na prvoj prosinačkoj sjednici Parlamenta FBiH podnijeti urgenciju kako bi se ovaj zakon, nakon pola godine od podnošenja dnevnom redu Parlamenta FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close