Održiv ili smiješan?

Što o Nacrtu strategije razvoja vrijednom 350 milijuna KM misle zastupnici u Skupštini HNŽ?

Skupština HNŽ na današnjoj sjednici razmatrala je Nacrt strategije razvoja HNK od 2021. do 2027. godine.
Vijesti / Flash | 01. 10. 2021. u 17:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u petak je održana sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije na kojoj se, uz ostalo, razmatrao Nacrt strategije razvoja HNK od 2021. do 2027. godine.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ Šerif Špago naglasio je kako Strategija definira osnovne strateške pravce razvoja županije u idućih šest godina te da je riječ o dosta obimnom materijalu.

''U toj strategiji su predviđena tri strateška cilja, i to dinamičan i održivi ekonomski razvoj uz održivo korištenje resursa, zatim podizanje kvaliteta i suvremenog razvoja društvenog sektora te upravljanje resursima i uslugama eko ssustava u skladu s postojećim kapacitetima okoliša'', kazao je Špago u izjavi za novinare.

Video: Skupština HNK o Nacrtu strategije razvoja 2021. - 2027. godina

Pošto je riječ o Nacrtu strategije, izrazio je nadu kako će zastupnici dati konkretne prijedloge i mjere kako bi Strategija dobila onaj oblik koji bi trebao biti provediv.

''Implementacija ove strategije po procjenama Vlade, odnosno tima koji je radio Strategiju, u idućih sedam godina bi trebala koštati negdje oko 350 milijuna maraka, s tim što bi iz budžeta bilo oko 226 milijuna, dok su ostala sredstva iz raznih fondova, sredstava doznačenih sa viših razina vlasti i od raznih drugih prihoda'', podcrtao je Špago.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ Tomislav Martinović naglasio je kako HNŽ mora imati strategiju razvitka te da je bitno razgovarati o ovakvoj vrsti dokumenata.

''Iza ove strategije bi trebale ići sektorske strategije vezane za promet i neke druge oblasti i to bi onako bila jedna cjelokupna slika ove županije s kojom se stvaraju pretpostavke da ih možete prezentirati i pred europske institucije jer bez ovakvih dokumenata apsolutno nemate nikakav prolaz'', ocijenio je Martinović.

Nakon današnjih sugestija i prijedloga najvjerojatnije će, kako je dodao, biti određen rok od trideset dana kako bi se to sve još jedanput sagledalo i vidjelo i kako bi se dobio jedan dokument koji će doći u Skupštinu u formi prijedloga.

Zastupnik u Skupštini HNŽ Aner Žuljević (SDP BiH) mišljenja je kako Nacrt ove strategije razvitka direktno oslikava rad ove vlade.

''Radi se o potpuno metodološki kontaminiranom dokumentu. Mi nemamo ni izvještaj o realizaciji Strategije iz prethodnog razdoblja, a ono što je smješno, neozbiljno i neodgovorno je da u Strategiji imate stalno ponavljanje tijela za implementaciju strategije koje nije formirano i nije postojalo ni u onoj staroj strategiji. Znači, jedan vrlo neozbiljan i neodgovoran dokument koji čak i u financijskom aspektu predviđa da će Vlada osigurati 120 milijuna maraka od europskih fondova a oni za sedam godina nisu donijeli ni jedan i po milijun, ocijenio je Žuljević. 

Pored Nacrta strategije razvoja, zastupnici će, između ostalog, razmatrati i Zaključak Vlade HNŽ o prihvaćanju mišljenja Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite na Nacrt zakona o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata.

Kopirati
Drag cursor here to close