Što je u HNŽ-u europski?

HNŽ: Ovo je jedini zakon usklađen sa EU

Iz Vlade su nam rekli kako su u više navrata isticali neupitnu opredijeljenost za sudjelovanje u svim procesima vezanima za pristupanje BiH Europskoj uniji.  
Vijesti / Flash | 05. 08. 2021. u 10:07 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakon o oružju i streljivu Hercegovačko-neretvanske županije usklađen je s relevantnim popisom EU.

Direkcija za europske integracije nam je potvrdila kako su tijekom analize zakonâ o oružju utvrdili da je u našoj županiji jedino ovaj zakon usklađen s EU regulativom.

Ovo je jedini zakon za koji smo dobili potvrdu da ga je ova županija u potpunosti uskladila i provodi ih po praksama EU.

Za ovaj proces nadležni su županijska Vlada i Skupština, a iz Vlade su nam rekli kako su u više navrata isticali neupitnu opredijeljenost za sudjelovanje u svim procesima vezanima za pristupanje BiH Europskoj uniji.

Vlada zadužila sva tijela uprave

''Kada se govori o usklađivanju zakonodavstva s pravnom stečevinom EU, nužno se podsjetiti na odluku Kolegija za europske integracije koji je u rujnu 2020. godine pokrenuo proces izrade Programa integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, te je usvojena Metodologija njegove izrade. Izrada prvog Programa je osobito značajna i zahtjevna jer se istovremeno kreira i jedinstvena baza podataka u kojoj će biti svi propisi BiH gdje je izvršeno usklađivanje s pravnom stečevinom EU'', pojasnila je Kristina Crnjac, županijska koordinatorica za EU.

Program integriranja, kaže, objedinjuje sve zakonodavne i nezakonodavne mjere relevantne za proces usklađivanja s propisima i praksama u Europskoj uniji i služi kao podloga za planiranje rada tijela izvršne i zakonodavne vlasti u BiH na svim razinama.

''Izrada Programa integriranja promatramo kao jedan od najbitnijih prioriteta županijskih tijela izvršne vlasti. Na tom tragu Vlada je zadužila sva tijela uprave i članove radnih skupina za europske integracije u HNŽ da, u sklopu sustava koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini, aktivno sudjeluju u procesu izrade Programa integriranja'', kaže Crnjac.

Državni službenici HNŽ-a aktivno sudjeluju

Državni službenici koje je Vlada imenovala članovima radnih skupina za europske integracije, kaže Crnjac, ''aktivno i kontinuirano sudjeluju u procesu izrade, ažuriranja i praćenja realizacije mjera, koje se odvijaju se u sklopu informacijskog sustava na razini države''.

''Ovih dana prihvaćen je i Plan aktivnosti za sljedeće faze izrade Programa integriranja u sklopu kojega je predviđeno planiranje propisa kojima će se vršiti usklađivanje s propisima EU. U sklopu te faze, koja uskoro počinje i trajat će oko dva mjeseca, predviđeno je da nadležne institucije, pa tako i ministarstva u sklopu Vlade HNŽ, putem svojih predstavnika u radnim skupinama za europske integracije planiraju propise kojima će se vršiti usklađivanje nakon čega će uslijediti kontrola kvaliteta predloženih propisa i druge potrebne aktivnosti'', rekla je Crnjac.

Na kraju je dodala kako se se radi o složenom procesu u koji su uključene nadležne institucije svih razina vlasti u BiH koji je u tijeku, te u kojem HNŽ, aktivnim sudjelovanjem, daje konkretan doprinos.

Kopirati
Drag cursor here to close