22. Izvještaj Vlade RS-a

Što je RS poslala Vijeću sigurnosti UN-a?

U ovom dokumentu, koji je Vlada Srpske uputila vijeću sigurnosti, ističe se da pogrešno vođena i neustavna centralizacija na čelu s visokim predstavnikom godinama podriva daytonsku formulu.
Vijesti / Flash | 01. 11. 2019. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Određeni elementi u međunarodnoj zajednici ne shvaćaju značaj daytonskih načela za buduću stabilnost i uspjeh BiH i nastavljaju da podrivaju daytonsko uređenje, a visoki predstavnik i dalje prisvaja diktatorske ovlasti koje su suprotna njegovim striktno definiranim odgovornostima iz Aneksa 10 Dayonskog sporazuma, ističe se u uvodnom dijelu 22. Izvještaja Vlade Republike Srpske.

U ovom dokumentu, koji je Vlada Srpske uputila vijeću sigurnosti, ističe se da pogrešno vođena i neustavna centralizacija na čelu s visokim predstavnikom godinama podriva daytonsku formulu.

Ured treba biti zatvoren

Visoki predstavnik i dalje koristi diktatorske ovlasti kako bi centralizirao BiH suprotno daytonskom uređenju, dodaje se u tekstu, uzrokujući nepotrebna politička trvenja i nesigurnost među konstitutivnim narodima.

"Besprimjerna tvrdnja visokog predstavnika Valentina Incka da je podnošenje izvještaja Republike Srpske Vijeću sigurnosti nelegalno, koju je izrekao kada je Srpska podnijela prošli izvještaj Vijeću sigurnosti, primjer je njegovog nepoštovanja dayonske formule", navodi se u izvještaju i ocjenjuje da iz svih navedenih razloga, uz ostale, Ured visokog predstavnika treba biti zatvorena.

Napad SDA

U uvodnom dijelu Izvještaja Vlade Republike Srpske naglašava se da je, uz prijetnje određenih elemenata iz međunarodne zajednice, Daytonski sporazum izložen napadima najveće bošnjačke stranke - SDA.

"SDA je u rujnu usvojila ekstremističku deklaraciju u kojoj poziva na potpuno ukidanje daytonskog uređenja, uključujući entitete i mehanizme zaštite konstitutivnih naroda, u prilog unitarne države. Početkom ove godine, SDA je najavila da će od Ustavnog suda BiH zatražiti da proglasi ime Republike Srpske neustavnim. Cilj ove inicijative je podrivanje ustavnog statusa Republike Srpske", konstatira se u Izvještaju.

U ovom dokumentu se navodi da Republika Srpska, za razliku od SDA i visokog predstavnika, bezrezervno prihvaća Daytonski sporazum i samo traži da se Ustav BiH sprovodi onako kako piše.

Republika Srpska u ovom izvještaju Vijeću sigurnosti UN ukazuje i na svoj napredak i posvećenost radu ka konačnom članstvu BiH u EU, prenosi Srna.

Napredak RS-a k EU

"Republika Srpska pozdravlja Mišljenje Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, koji je primila u svibnju, i nastavit će da predano radi u tom pravcu.

"Republika Srpska je već ostvarila znatan napredak u vezi sa europskim integracijama, uključujući usklađivanje propisa s europskim pravnim tekovinama i sprovođenje ekonomskih reformi i mjera protiv korupcije", dodaje se u Izvještaju.

Nažalost, naglašava se u uvodnom dijelu, prisustvo visokog predstavnika koji prisvaja diktatorske ovlasti i blokada formiranja vlasti od SDA ometaju napredak BiH k članstvu u EU.

"Republika Srpska ne sumnja da će, kada ove prepreke budu uklonjene, BiH moći da ispuni kriterije za članstvo u EU, uz poštovanje daytonskog okvira. Republika Srpska slaže se s EU da je neophodna opsežna reforma sudova i pravosuđa u BiH, uključujući zamjenu stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH državljanima BiH", naglašava se u Izvještaju.

Osuditi SDA

U uvodnom dijelu se navodi da Republika Srpska poziva međunarodnu zajednicu da osudi kontinuirano odbijanje demokratskog procesa od SDA, podsjetivši da od općih izbora održanih 2018. godine, SDA blokira formiranje vlasti, i to ne samo Vijeća ministara, nego i Vlade FBiH i nekoliko kantonalnih vlada u FBiH.

"Kao izgovor za blokadu formiranja Vijeća ministara, SDA je postavila nemoguć preduvjet - podršku za slanje Godišnjeg nacionalnog programa /ANP/ NATO-u, što je ključni korak k članstvu u Alijansi. SDA zna da je ovaj uvjet nerealan zato što je Narodna skupština Republike Srpske ogromnom većinom izglasala vojnu neutralnost", dodaje se u uvodnom dijelu.

RS nije protiv NATO-a

U Izvještaju se ističe da Republika Srpska nije protiv NATO-a i aktivno podržava suradnju s Alijansom, u kojoj i sudjeluje, ali se protivi članstvu BiH u ovaj savez.

Suprotno tvrdnjama nekih pobornika članstva u NATO-u, ne postoji zakonska obveza da BiH uđe u NATO integracije, niti postoji ikakva veza između statusa BiH u NATO-u i članstva u EU kao cilja.

"Srećom, federalno uređenje BiH ograničava negativan utjecaj blokade na nivou BiH. U svjetlu disfunkcionalnosti nivoa BiH, čiji je primjer blokada formiranja novog Vijeća ministara od SDA, prirodno je da entiteti preispitaju da li je praktično i poželjno da i dalje budu suglasni da nivo BiH vrši nadležnosti koje joj nisu povjerene Ustavom BiH. Republika Srpska je opredijeljena za Daytonski sporazum i radi u prilog budućnosti BiH kao članice EU", pojašnjava se u tekstu.

Dayton donio mir

U ovom dokumentu se ističe da je Daytonski sporazum uspješno donio trajan mir u BiH, najvećim dijelom zato što demokratsko ustavno uređenje uspostavljeno ovim sporazumom poštuje prava dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.

Sporazum je utvrdio formulu za stabilnu i demokratsku vlast u zemlji s dubokim nacionalnim podjelama uvođenjem temeljnog načela međunarodnog prava - prava na samoopredjeljenje.

Daytonska formula svela je na minimum politički konflikt, ostavljajući većinu nadležnosti entitetima. "Kada je entitetima prepušteno da ostvaruju autonomiju koja im je data Daytonskim sporazumom, u potpunosti su sposobni da surađuju na reformama, a dokaz su koordinirane društveno-ekonomske reforme koje su nedavno usvojile Republika Srpska i Federacija BiH, dodaje se u uvodnom dijelu 22. Izvještaja Vlade Republike Srpske upućenom Vijeću sigurnosti UN-a.

BiH će biti puno uspješnija

BiH će postati mnogo funkcionalniji i uspješniji politički sustav kada provede Daytonski sporazum onako kako je napisan, a međunarodna zajednica i SDA konačno prihvate njenu daytonsku strukturu, poručeno je u 22. Izvještaju Vlade Republike Srpske.

"S obzirom na to da se naredne godine obilježava 25 godina Daytonskog sporazuma, vrijeme je da međunarodna zajednica i sve strane Daytonskog sporazuma potvrde svoju potporu strukturi uspostavljenoj Ustavom BiH /Aneks 4 Daytonskog sporazuma/, na osnovu kojeg se već godinama uspješno ostvaruje i održava mir u BiH", navodi se u prvom dijelu Izvještaja koji je Vlada Srpske uputila Vijeću sigurnosti UN-a.

Suprotno mnogim predviđanjima, dodaje se u tekstu, u BiH nisu obnovljeni ratni sukobi, niti je od Daytona do danas zabilježeno značajnije međunacionalno nasilje, a ključni razlog daytonskog uspjeha leži u poštovanju dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH. 

U izvještaju se podsjeća na riječi nekadašnjeg američkog diplomate Richarda Holbruka koji je 2007. godine rekao: "Bosna je federativna država. Mora i biti strukturirana kao federativna država. Ne možete imati unitarnu vladu zato što bi se zemlja vratila sukobima. I to je razlog što je Daytonski sporazum, vjerojatno, najuspješniji mirovni ugovor na svijetu u posljednjoj generaciji, zato što uvažava stvarnost".

Kopirati
Drag cursor here to close