Davni izvještaj

Što je EUFOR pisao o Radončiću?

Vijesti / Flash | 07. 03. 2016. u 13:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portal Slobodne Bosne objavio je izvještaj EUFOR-a o Fahrudinu Radončiću iz 2010. godine, koji pokazuje kako su analitičari Vojne misije Europske unije komentirali početak političkog angažmana i njegovu kandidaturu na predstojećim Općim izborima.

''Bosanski medijski mogul Fahrudin Radončić službeno je ušao u politiku prije skoro godinu dana (u rujnu 2009. op.pr.), ali je bio njezin kreator u posljednjih petnaest godina. Bošnjački kandidati i stranke koje je podržavao njegov Dnevni avaz redovno su pobjeđivali na poslijeratnim općim i lokalnim izborima u BiH, a sada Avaz podržava Savez za bolju budućnost'', piše u uvodu izvještaja.

Autori potom podsjećaju da Fahrudin Radončić, pored dnevnih novina, posjeduje i dva tjednika Express i Azra, te da je u siječnju 2009. lansirao politički magazin Global, kako se navodi ''u pokušaju da osvoji teritorij koji kontrolira Slobodna Bosna, sarajevski tjednik blizak SDP-u i magazin Dani, blizak lideru Stranke za BiH Harisu Silajdžiću''.

U izvještaju EUFOR-a se naglašava i da je Dnevni avaz najtiražnija dnevna novina među bošnjačkom populacijom u BiH.

''Odluka medijskog tajkuna da uđe u politiku razbjesnila je glavne bošnjačke stranke SDA i Stranku za BiH, čiji lideri sada otvoreno bojkotiraju Dnevni avaz i druge publikacije koje kontrolira Fahrudin Radončić. Lider SDA Sulejman Tihić prvi je otvoreno pozvao na bojkot Avaza u aprilu 2010. i javno kazao da se ne treba vjerovati Dnevnom avazu i da članovi SDA neće davati intervjue i izjave za medije u Radončićevom vlasništvu'', objašnjavaju autori izvještaja, uz opasku da se Haris Silajdžić, u to vrijeme čelnik Stranke za BiH, okrenuo novoj televiziji- TV1.

Kako prenosi Slobodna Bosna, prema procjenama analitičara iz EUFOR-a, ključni saveznik Fahrudina Radončića prije šest godina bio je tadašnji reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

''Radončić se nada da će, uz pomoć Islamske zajednice u BiH, dobiti glasove muslimanskih vjernika. Stoga Avaz redovno izvještava o aktivnostima reisa Cerića, predstavljajući ga kao jedinog istinskog čuvara islamskih vrijednosti u Bosni'', navodi se u izvještaju kojeg prenosi Slobodna Bosna i dodaje kako EUFOR-ovi analitičari primjećuju kako je značajan medijski u to vrijeme Avaz davao i Nedžadu Latiću, čija je zadaća bila da brani reisa Mustafu Cerića od ''islamofobičnih sarajevskih medija''; Slobodne Bosne, Dana i Oslobođenja.

''Pored Fahrudina Radončića i njegovih medija, Mustafa Cerić uživa status heroja u vodećoj islamističkoj publikaciji Saff, koja se često opisuje kao glas bosanske vehabijske zajednice. U svom rujanskom izdanju Saff veliča Radončića kao najvećeg filantropa u modernoj povijesti bosanskih muslimana, zbog njegove donacije novoj rezidenciji reisa Cerića'', piše u izvještaju.

Također se navodi da je jedan od urednika u Dnevnom avazu Tarik Lazović svojevremeno bio komentator u Saff-u, ali i da u Avazu tekstove piše Fatmir Alispahić, koji je također stalni suradnik Saffa.

''Izvještaji bosanske policije o akcijama borbe protiv islamskog terorizma u Dnevnom avazu su često minimizirani'', zapazili su analitičari iz EUFOR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close