Državnog programa aktivnosti za BiH

Što će sve EU podržati sa 71,2 milijuna eura

Programom se daje podrška ekonomskom, socijalnom i teritorijalnom razvoju te političkim reformama i progresivnom usklađivanju ovih oblasti s aquisom.
Vijesti / Flash | 05. 08. 2019. u 17:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je na sjednici Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma o financiranju Državnog programa aktivnosti za BiH za 2018. godinu između Europske unije koju predstavlja Europska komisija i BiH koju predstavlja Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH, priopćilo je to vijeće. 

Sporazumom se definira okvir za financiranje Državnog programa aktivnosti za BiH za 2018. godinu čiji ukupni procijenjeni troškovi iznose 72.185.445 eura, od čega je maksimalni doprinos Europske unije 71.282.832 eura, a ostatak od 902.614 eura će biti osigurano iz proračuna institucija BiH. 

Programom se daje podrška ekonomskom, socijalnom i teritorijalnom razvoju te političkim reformama i progresivnom usklađivanju ovih oblasti s aquisom.  

Period izvršenja ovog sporazuma je 12 godina, a razdoblje operativne provedbe šest godina od stupanja na snagu, dok će pojedinačni ugovori i sporazumi za njegovo provođenje biti zaključeni u roku tri godine.  

Ministarstvo financija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen direktor Direkcije za europske integracije. 

Podržan Nacrt razvojno-investicionog programa do 2022. 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, usvojilo je Nacrt programa javnih investicija/razvojno-investicionog programa institucija BiH za razdoblje 2020 – 2022. godina. 

Nakon što institucije BiH ažuriraju podatke o projektima u skladu s nastalim promjenama, kao i promjenama nastalim u procesu pripreme Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH, Ministarstvo financija i trezora dostavit će Vijeću ministara BiH na usvajanje Prijedlog programa javnih investicija/razvojno- investicionog programa institucija BiH.         

Nacrt programa sadrži podatke o ukupno 244 projekta u ukupnoj vrijednosti tri milijarde i 761,19 milijuna KM, od čega se 3,4 milijarde KM odnose na ulaganja u kapitalne projekte. Vrijednost projekata koji direktno doprinose socioekonomskom razvoju iznosi 2,7 milijardi KM. 

Trenutno se provede projekti vrijedni milijardu i 189,02 milijuna KM, koji se financiraju iz domaćih sredstava putem proračuna, granta i vlastitih sredstava i iz inosredstava (zajmova i grantova).          

Sveučilištima i znanstvenim institucijama u BiH omogućiti saradnju s CERN-om 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora za zaključivanje sporazuma o međunarodnoj znanstvenoj i tehničkoj suradnji u oblasti fizike visokih energija između BiH i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). 

Na ovaj način omogućit će se sveučilištima i drugim znanstvenim institucijama u BiH direktno potpisivanje protokola i programa suradnje s CERN-om u oblasti fizike visokih energija. Praktično se omogućava pružanje podrške istraživačkim projektima CERN-a za koje znanstveni instituti i sveučilišta iz BiH imaju posebnu stručnost, uključujući područje eksperimentalne i teorijske fizike, ubrzanja te detektora. Znanstvenici, inženjeri i studenti iz BiH koji ispunjavaju kriterije za prijavu mogu se prijaviti za pohađanje različitih škola CERN-a te ljetni studentski program.    

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar civilnih poslova. 

BiH i UK jačaju saradnju u međunarodnom cestovnom prijevozu 

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske o međunarodnom cestovnom prijevozu, čime se stvaraju pravne pretpostavke za uređenje ove oblasti u skladu s međunarodnim standardima. 

Sporazum uređuje pitanja međunarodnog prijevoza putnika i roba između teritorija ugovornih strana ili u tranzitu preko njihovih teritorija, kao i prijevoz roba između teritorije jedne ugovorne strane i treće zemlje s vozilima registriranim na teritoriji druge ugovorne strane. 

Nacrt osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa. 

Efikasniji sustav financiranja projekata od javnog interesa udruženja 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravosuđa, donijelo je Pravilnik o kriterijima za financiranje i sufinanciranje projekata u oblastima od javnog interesa koje provode udruženja i fondacije. 

Na ovaj način se u institucijama BiH uspostavlja jednoobrazan, transparentan i efikasan sistem financiranja, sufinanciranja, praćenja i procjene učinaka grant projekata u oblastima od javnog interesa koje provode udruženja i fondacije. 

Pravilnik otklanja nedostatke u procesu upravljanja grantova u institucijama BiH, u skladu s preporukama Ureda za reviziju institucija BiH. Istovremeno, između ostalog, propisuje da se financiranje i sufinanciranje projekata udruženja i fondacija zasniva na principima planiranja i na osnovu javnog poziva te jednakog tretmana podnositelja prijava na javni poziv. 

Pomoć GIZ-a u reformi javne uprave 

Vijeće ministara BiH prihvatilo je zaključivanje provedbenog Sporazuma o implementaciji između Ureda koordinatora za reformu javne uprave i „Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit“ za Program jačanja institucija u BiH – faza III, vrijedan 3.750.000 eura. 

Provedbeni sporazum će omogućiti da odabrane javne institucije unaprijede primjenu principa javne uprave za transparentno, odgovorno, efektivno i efikasno pružanje javnih usluga, čime se doprinosi reformi javne uprave u BiH. 

Institucije korisnici faze III Programa su Ured koordinatora za reformu javne uprave (PARCO), Direkcija za europske integracije (DEI), Agencija za javne nabavke (AJN), Ured za razmatranje žalbi (URŽ) i Agencija za državnu službu (ADS). 

Povećan broj stranica koje se besplatno izdaju u postupanjima po ZOSPI-ju 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravosuđa, donijelo je Odluku o izmjeni odluke o troškovima umnožavanja zahtijevanih informacija suglasno Zakonu o slobodi pristupa informacijama (ZOSPI) u BiH.  

Izmjenom odluke povećava se broj stranica koje institucije BiH besplatno izdaju postupajući po Zakonu o slobodi pristupa informacijama u BiH sa sadašnjih deset na 20 stranica, čime se vrši usklađivanje sa ZOSPI-jem.   

Financiranje projekata iz programa javnih investicija 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o utrošku sredstava u 2018. godini kojima su financirani projekti uključeni u Program javnih investicija/Razvojno-investicioni program institucija BiH 2018 – 2020. godine, koja će biti objavljena na internetskoj stranici Ministarstva financija i trezora BiH. 

Informacija daje pregled zbirne realizacije financijskih sredstava u 2018. godini za 118 projekta u implementaciji, koji su planirani u prošloj godini, ukupne vrijednosti milijardu i 141,46 milijuna KM. 

U prošloj godini završena su 33 projekta, dok je nastavljena implementacija 85 projekata u vrijednosti oko milijardu KM. Istovremeno, 27 projekata je iz statusa „kandidirani“ prešlo u fazu implementacije, uz pet naknadno prijavljenih projekata, koji su završeni u prošloj godini.       

U Program javnih investicija u razdoblju 2018 – 2020. godina uključen je 251 projekt, ukupne vrijednosti milijardu i 992,52 milijuna KM, od čega se milijardu i 309,51 milijuna odnosi na 154 projekta u realizaciji, a 683,01 milijuna KM na 97 kandidiranih projekata.    

Usvojen  plan o smjernicama politika tržišta rada 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o usvajanju Plana o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u BiH za 2019. godinu, koji je pripremila Agencija za rad i zapošljavanje BiH u suradnji s entitetskim zavodima za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Brčko Distrikta BiH. 

Dokument predstavlja smjernice politika tržišta rada i aktivnih mjera zapošljavanja koje su planirale nadležne institucije u oblasti zapošljavanja u 2019. godini, u cilju poboljšanja kvalitete i povećanja konkurentnosti ponude na tržištu rada, poticanja potražnje za radnom snagom.    

Prema usvojenom planu, u 2019. godini planirane su, između ostalih, aktivnosti za jačanje posredničke uloge zavoda i službi za zapošljavanje, nastavak provođenja reformi i povećanje efikasnosti tržišta rada. To podrazumijeva fokusiranje na mjere aktivne politike i usluge koje su usmjerene na skraćivanje razdoblja nezaposlenosti te kontinuirano podizanje konkurentnosti i zapošljavanja osoba s evidencije nezaposlenih, uz pružanje podrške poslodavcima. Ovim programskim aktivnostima želi se doprinijeti rastu broja zaposlenih u BiH.

Zeleno svijetlo za pristup BiH DARIAH-ERIC infrastrukturi   

Vijeće ministara BiH podržalo je inicijativu Ministarstva civilnih poslova za pristupanje BiH DARIAH-ERIC infrastrukturi u cilju razvoja i podrške bh. istraživanju u području umjetnosti i humanističkih znanosti. 

Pristupanjem se omogućava istraživačima da pronalaze i koriste digitalne istraživačke podatke iz cijele Europe, da razmjenjuju znanje i istraživačku praksu u raznim oblastima, kao i da prate najbolje primjenjive standarde istraživanja.   

DARIAH-ERIC je međunarodna infrastruktura formirana 2014. godine odlukom Europske komisije. Okuplja 17 država koje imaju olakšan pristup i korištenje svih europskih digitalnih izvora za istraživanje u području umjetnosti i humanistističkih znanosti, uključujući digitalne objekte kao što su: tekst, slika, zvuk i video. 

Ministarstvo civilnih poslova će poduzeti potrebne aktivnosti za pristupanje BiH DARIAH-ERIC infrastrukturi. 

Provedeno ili je u fazi provođenja 86 posto mjera iz akciijskog plana za djecu 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o provođenju cjelokupnog Akcijskog plana za djecu BiH, koji će biti objavljen na web-stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. 

Prema izvještaju, od zacrtanih 127 mjera u osam specifičnih ciljeva provedeno je njih 72 ili 57 posto, a u fazi provođenja je 37 mjera ili 29 posto. Nije provedeno 18 mjera ili 14 posto. 

Najbolji rezultati u provođenju mjera ovog akcijskog plana postignuti su u oblasti „Sustav odgoja i obrazovanja učiniti pravičnim i dostupnim za razvoj potencijala djeteta/učenika kroz visokokvalitetne, prilagođene i sveobuhvatne usluge“, gdje je od 12 predviđenih mjera, potpuno provedeno deset a većim dijelom su provedene i dvije preostale mjere.   

U izvještaju se naglašava da odličnu ocjenu zaslužuje suradnja vladinog i nevladinog sektora na provođenju mjera na lokalnoj razini. 

Vijeće ministara BiH produžilo je važenje Akcijski plana do kraja 2019. godine, a do kraja ožujka 2020. bit će sačinjen novi akcijski plan za djecu BiH, koji će biti usklađen s preporukama Odbora UN-a za prava djeteta.    

Usvojen Izvještaj o stanju u oblasti sigurnosti hrane 

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o stanju u oblasti sigurnosti hrane u BiH za 2018. godinu, koji je pripremila Agencija za sigurnost hrane BiH, te donijelo više zaključaka u cilju nastavka praćenja i jačanja kontrole u ovoj oblasti. 

Prema Izvještaju, ukupno je u prošloj godini obrađen 85.601 uzorak hrane, od čega je neodgovarajućih uzoraka bilo 4.007 ili 4,68 posto. 

Na mikrobiološke parametre ukupno je u 2018. godini ispitivano 66.035 uzoraka hrane, među kojima njih 794 ili 1,20 posto nije bilo u skladu s važećim propisima, najviše iz kategorija meso i proizvodi od mesa stoke, peradi i divljači te iz šećera. 

U  BiH je 2018. godine registrirano ukupno 820 slučajeva obolijevanja, gdje je hrana potvrđena kao uzrok/put prijenosa. Najčešći uzrok obolijevanja su bile solmonellosis i toxiinfection/ intoxication alimentaris. 

U prošloj godini analizirano je 14.788 uzoraka vode za piće, pri čemu je utvrđeno da 3.108 uzoraka ili 21,02 posto nije bilo u skladu s važećim propisima. Također je urađeno 10.795 laboratorijskih analiza vode za piće na mikrobiološke parametre, od čega 2.224 analize nisu bile u skladu s važećim propisima u BiH. Najveći broj, 57,6 posto, neodgovarajućih uzoraka vode za piće je bio iz individualnog vodosnabdijevanja (bunari, čatrnje, cisterne, pumpe), dok je postotak neodgovarajućih uzoraka iz javnih vodovoda iznosio 13.3 posto. 

Realizirano 85 posto zaključaka VM BiH 

Ministarstva BiH, institucije i tijela Vijeća ministara BiH, realizirali su 156 od ukupno donesena 183 zaključka ili 85 posto, a 26 zaključaka nije realizirano. 

To je navedeno u Pregledu realizacije zaključaka Glavnog tajnika Vijeća ministara BiH donesenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2019. godine, kojim su obuhvaćene 24 institucije. 

Zadužena su ministarstva i druge institucije da analiziraju njihove dosadašnje aktivnosti u vezi s realizacijom zaključaka te da za sve zaključke koji su ostali nerealizirani jasno preciziraju razloge i o tome u roku 30 dana informiraju Vijeće ministara BiH. 

Zaključeno je da i ubuduće realizacija zaključaka Vijeća ministara treba da bude prioritet. 

Suglasnost za imenovanje obrambenog atašea Slovačke 

Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost za imenovanje pukovnika Milana Mindeka na dužnost obrambenog atašea Slovačke Republike za BiH sa sjedištem u Sarajevu. 

Kopirati
Drag cursor here to close