Bolnice pune pacijenata

Što će biti s neupotrebljivim 'Malininim' respiratorima?

Ono što je glavni problem i što nedostaje da bi se kineski respiratori podijelili je ko će biti serviser, odnosno tko će raspakirati opremu i pustiti je u rad.
Vijesti / Flash | 20. 07. 2020. u 08:25 BHRT
Što će biti s neupotrebljivim 'malininim' respiratorima?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već ranije su klinički centri u Sarajevu i Tuzli, te bolnica u Zenici iskazali potrebu za 25 respiratora. Odgovor još čekaju.

U jeku epidemije kovida 19 sve je izraženija potreba medicinskih ustanova za opremom, uključujući i potrebu za respiratorima. Pojedine bolnice i klinički centri zatražili su da im nadležni isporuče upravo respiratore Srebrene maline, za koje je ranije utvrđeno da su neuopotrebljivi u liječenju pacijenata u odjelima intenzivne njege.

Iz Zeničke bolnice naglašavaju da će ti respiratori ukoliko ih dobiju biti raspoređeni bolnicama u Tešnju i Zenici, te da nisu upoznati sa karakteristikama uređaja koje su tražili.

I klinički centar u Tuzli čeka odgovor nadležnih na zahtjev koji su im prije pet dana uputili, a koji se odnosi na isporuku 25 'malininih' respiratora. Iz ovog kliničkog centra posebno su ogorčeni odnosom nadležnih prema zdravstvenom sektoru i raspodjeli medicinske opreme.

''Postoj mogućnost da će određena količina respiratora biti raspoređena i u domove zdravlja ukoliko se bude radilo o transportnim respiratorima, koji mogu dobro doći za transport pacijenata koji su ugroženi iz domova zdravlja prema bolnici. Mi o tim respiratorima nemamo službenu informaciju o tehničkim karakteristikama, kad ih dobijemo i onda ćemo na osnovu toga procijeniti na koji način će biti upotrijebljeni'', kazao je Vahid Jusufović – Rasim Skomorac, ravnatelj Kantonalne bolnice Zenica.

''Ono što smo uspijevali da dobijemo dobili smo nešto u donacijama uglavnom sa kantonalne razine, nešto malo neku količinu sa ovog kooridnacionog tijela to neću ni da spominjem, poslati kliničkom centru sa 2 i pol tisuće zaposlenih 13 zaštitinih odjela, to je ponižavajuće'', kazao je Vahid Jusufović, ravnatelj Kliničkog centra Tuzla.

Sporne respiratore, prvobitnom odlukom Federalnog stožera Civilne zaštite trebao je dobiti i Unsko sanski kanton, ukupno 12. I nije dobio ništa, jer je nakon što je pokrenuta istraga, odluka stožera stavljena van snage.

''Došlo je do poništenja te odluke i mi smo kao Kantonalni stožer donijeli odluku da ćemo formirati radno tijelo odnosno komisija za prijem tih respiratora tu bi bili prisutni anesteziolozi da pregledaju dokumentaciju i ukoliko bude sve uredno i prihvatili bi ih, ali uslijedila je istraga i poslije toga više nitko nije pominjao što dalje s tim'', kazao je Mustafa Ružnić, premijer USK i šef Kantonalnog stožera CZ.

Ono što je glavni problem i što nedostaje da bi se kineski respiratori podijelili je ko će biti serviser, odnosno tko će raspakirati opremu i pustiti je u rad. Čeka se ime tvrtke, i još će se čekati do daljnjeg jer dosada kako smo saznali nijedan razgovor nije obavljen, navodi BHRT.

''Potrebno je angažirati tvrtku koja ima mogućnost instaliranja respiratora po zdravstvenim ustanovama i time bi se stekli uvjeti da Institut za mjeriteljstvo BiH sa njihovom verificiranom laboratorijom izvrši verifikaciju instalitranih uređaja'', rečeno je iz Federalne uprave CZ.

I kada oprema bude raspoređena, zadnju riječ će dati Institut za mjeriteljstvo BiH koji će u medicinskim ustanovama izvršiti verifikaciju uređaja, da li parametri odstupaju od dozvoljenih granica.

''Ukoliko bilo koji parametar u bilo kojoj točki odstupa od zakonskih dozovljenih limita onda će ovlašteni serviser morati da izvrši servisiranje ili podešavanje tih respiratora dok ne dođemo na t0čnost koja je definicana našim propisima'', rekao je za BHRT Almir Badnjević iz Instituta za testiranje medicinskih uređaja 'Verlab'

I sva ova priča oko nabavke stotinu spornih respirtora povukla je sa sobom problem koji se godinama vuče pod tepih, a sada je epidemijom izašlo na vidjelo – neuvezan i krhak zdravstveni sustav.

Kopirati
Drag cursor here to close