Toperić

Što ako Britanija napusti EU?

Vijesti / Flash | 25. 05. 2016. u 12:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nadam se da će građani Velike Britanije odbiti izlazak ove zemlje iz EU jer nije vrijeme za ovakav eksperiment bez obzira na to što su razlozi onih koji podržavaju Brexit vrlo valjani'', rekao je u Bruxellesu direktor pri Centru za transatlantske odnose SAIS Saša Toperić na predstavljanju knjige 'Izazovi demokracije u Europskoj uniji i njezinom susjedstvu', koju je objavio čuveni Brookings institut u suradnji s Centrom za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins sveučilištu.

''Nije moguće predvidjeti sve posljedice eventualnog izlaska Britanije iz EU, no pokazatelji već govore o mogućoj recesiji te smanjenom globalnom financijskom utjecaju Londona što bi se vjerojatno odrazilo i na Wall Street, a potom osjetilo i u financijskim centrima u Aziji. Bolje je naći kompromisno rješenje koje neće potencijalno ugroziti stabilnost Europe'', kazao je Toperić.

Po njegovim riječima, značajno je da zemlje članice Europske unije rade na alociranju budžeta za obranu koji bi trebao dostići potrebnih dva posto bruto nacionalnog dohotka.

''Izazovi koji su evidentno s nama su stavili na test liberalnu demokraciju i vrijednosti slobode, jednakosti i zajedništva. Porast liberalnih demokracija je evidentan i ima tendenciju daljnjeg rasta, zato je veća spremnost za uspješnije rješavanje sigurnosnih aspekata od krucijalnog značaja. Odluka o odgađanju izbora u Makedoniji je korak u pravom smjeru, a nadamo se da će predsjednik Ivanov povući kontroverznu odluku o pomilovanju 56 osoba uključenih u aferu prisluškivanja'', rekao je Toperić.

Predočio je i rezultate SAIS-ove publikacije o stanju trgovinske razmjene SAD-a sa svim zemljama EU, te zaključio da su transatlantski odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Evrope izuzetno čvrsti s tendencijom rasta.

Kopirati
Drag cursor here to close