Pandemija

Stigla nota u Delegaciju EU: Krizna situacija u BiH produžena do 30. lipnja 2021. godine

U noti se kaže da se od siječnja do lipnja očekuje da se donose mjere i odluke u skladu sa situacijom, a u ovisnosti od slučaja do slučaja.
Vijesti / Flash | 12. 01. 2021. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na situaciju u BiH, posebno kada je riječ o cijepljenju, sigurno je da će se mjere epidemiološke, a u vezi pandemije koronavirusa produžiti i do ljeta 2021. godine.

U Delegaciju Europske unije BiH danas je stigla nova nota u kojoj se upozoravaju da se krizna situacija produžava do 30. lipnja 2021. godine uz mogućnost produžavanja krize.

U noti se kaže da se od siječnja do lipnja očekuje da se donose mjere i odluke u skladu sa situacijom, a u ovisnosti od slučaja do slučaja.

Inače, Krizni stožer Ministarstva zdravstva Federacije BiH (FBiH) krajem prošle godine produžio je mjere. otkriva agencija Patria.

I dalje se naređuje obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sustava u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru.

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca do šest godina, osobe s disajnim problemima ili lica koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, stoji u naredbi.

Naredbom se i dalje nalaže “poslovnim subjektima da reorganiziraju rad svojih uposlenika, tako što će reorganizirati radno vrijeme na mjestima gdje nije moguće ispoštovati distancu od dva metra među uposlenima, organizirati rad u smjenama ili od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese.

Produžena je i odredba kojom se “ograničava kretanje stanovništva na cijelom teritoriju FBiH od 23:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutru narednog dana”.

U RS su na snazi, a do 15. siječnja zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba.

Zabranjena je glazba uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 osoba (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode), kao i prodaja alkohola od 22 do 6 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close