Europski standardi

Stier: Ravnopravnost Hrvata uvjet je za europski put

Vijesti / Flash | 16. 04. 2013. u 07:11 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Hrvatski zastupnici  u Europskom parlamentu aktivno će kroz godišnje rezolucije sudjelovati u kreiranju europske politike prema BiH", izjavio je za „Dnevni avaz" Davor Ivo Stier, predsjednik HDZ-ovog Odbora za vanjsku politiku, jedan od 12 novih članova Europskog parlamenta koje su tokom vikenda izabrali birači u Hrvatskoj.

- Naš je cilj da BiH krene europskim putem i to podržavamo. A da bi BiH mogla ići tim putem uspješno i bila u punom smislu spremna na prihvaćanje europskih standarda, naravno da je institucionalna ravnopravnost hrvatskog naroda jedan od elemenata koji su nužni. Činjenica je da ta ravnopravnost u praksi ne postoji i da se to mora promijeniti u BiH - kazao je Stier.

Činjenica da Hrvatska uskoro ulazi u EU poruka je, kaže, da se reforme isplate i da je moguće ući u EU ukoliko se usvoje potrebni standardi. U prvom redu radi se o borbi protiv korupcije, s kojoj se Hrvatska odlučno uhvatila ukoštac. On dodaje da će Hrvatska, kao nova članica EU, biti most prema jugoistočnoj Europi i promicatelj europskih vrijednosti, koje trebaju biti temelj za novu arhitekturu mira i saradnje.

Kada su u pitanju rezultati izbora, Stier kaže da je iz tabora HDZ-a i koalicijskih partnera to i najavljivano - da će osvojiti pet-šest mandata.

- S druge strane, govorili smo da će to biti glas birača u smislu kažnjavanja loše politike Kukuriku koalicije. I jedno i drugo se dogodilo. To je jasan signal za promjenu smjera u Hrvatskoj. Ovo je tek prvo poluvrijeme. Drugo su lokalni izbori, u koje HDZ ulazi u s golom razlike. Ovo je ogroman vjetar u leđa svim našim kandidatima - poručuje Stier.

Ukoliko se do 1. lipnja ne napravi dogovor u vezi s proračunom EU, Stier najavljuje da će to biti prva odluka hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu. On dodaje da je to izuzetno bitno za Hrvatsku, da bude izglasan proračun u kojem je za ovu zemlju predviđeno skoro 12 milijardi eura u razdoblju 2014. - 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close