Odbio bilateralni susret

Stier kritizirao Dačića zbog Stepinca: On je jedan komunistički aparatčak

Vijesti / Flash | 11. 02. 2017. u 16:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier oštro je kritizirao srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića zbog njegove izjave da je kardinal Alojzije Stepinac ratni zločinac te je odbio njegov prijedlog za bilateralni susret.

''Napad na kardinala Stepinca, koji smo čuli od Dačića, je bio napad u najgoroj maniri jednog komunističkog aparatčika. Kao što je bio progon kardinala Stepinca s montiranim procesom, propagandom koju je jugoslavenska komunistička vlast tada razvijala'', kazao je Stier u izjavi za novinare na margini svečanog obilježavanja 175. obljetnice Matice hrvatske u Zagrebu, javlja Hina.

''Te se laži, nažalost, danas kontinuirano ponavljaju. Meni je žao što je bilo i Hrvata koji su sudjelovali u širenju laži. Bivši predsjednik Stipe Mesić prošle je godine u Beogradu širio takve laži o kardinalu Stepincu, no što se tiče Dačića, državna tajnica Pejčinović jučer je u MVP pozvala srpsku veleposlanicu, iznijela naše stajalište, uputila oštar prosvjed i odbili smo zahtjev Dačića za bilateralni susret'', izjavio je ministar Stier.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nazvao je u četvrtak "žalosnim" podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku, nazvavši ga ratnim zločincem te ocijenivši taj čin jasnom porukom Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv.

''Žalosno je to što se događa u Hrvatskoj, što potvrđuje činjenica da je u povodu podizanja spomenika Stepincu, ratnom zločincu iz vremena fašističke ustaške NDH, najoštrija kritika došla zbog toga što je - uz parking'', naveo je Dačić u priopćenju koje je objavilo ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Dačić je postavio pitanje zašto EU šuti o rehabilitaciji fašizma i ratnih zločina, a podizanje spomenika Stepincu u Osijeku je ocijenio pokazateljem da je u Hrvatskoj stvoreno ozračje da je antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitiranje fašističke ustaške NDH, uobičajena stvar, prenosi Fena.

Komentirajući jučerašnju izjavu ruskog veleposlanika Azimova da ruska Sberbanka ne planira davati nove kredite Agrokoru, ministar Davor Ivo Stier rekao je da će se u vezi s tim pitanjem Hrvatska znati postaviti.

Kao članica NATO-a i Europske unije jasno smo se opredijelili, ali imamo otvoren dijalog i s Ruskom Federacijom, kaže Stier. Najavio je i razgovore s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom.

Kopirati
Drag cursor here to close